ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВʼЯ НА ОСНОВІ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ - Романюк, Л. М.; Романюк, Н. Є.; Вавілова, Н. В.; Слободян, Н. О.; Ковальова, Н. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: розробити стратегію оптимізації управління у сфері громадського здоровʼя України із застосуванням комплексного підходу та системного аналізу. Матеріали і методи. У дослідженні використано такі методи: системний аналіз, статистичний метод, комплексні оцінки та динамічний аналіз. Проаналізовано оперативну та довідкову інформацію про стратегічні підходи до управління з урахуванням сучасних глобальних викликів і системних змін у сфері громадського здоровʼя на платформі інформаційної бази даних Центру громадського здоровʼя МОЗ України, нормативно-правові документи, зокрема у Законі України «Про систему громадського здоровʼя». Для аналізу процесів управління ресурсами та персоналом використано офіційні звіти комунального некомерційного підприємства «Тростянецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької області та «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Вінницької обласної ради. Результати. Встановлено, що системний підхід передбачає розгляд управління громадським здоровʼям як комплексної системи, яка включає різноманітні елементи, такі як законодавство, політика, фінансування, медичні заклади, місцеве самоврядування, громадські організації. Застосування комплексного підходу сприяє ефективному функціонуванню системи управління громадським здоровʼям та досягненню позитивних результатів у збереженні та покращенні здоровʼя населення. Результати дослідження підтверджують потребу впровадження комплексу системних заходів у діяльність закладів охорони здоровʼя у сфері громадського здоровʼя та багатопрофільної медичної організації з метою покращення управління медичним персоналом. Висновки. Комплексний підхід дає змогу оптимізувати взаємозвʼязки між різними рівнями управління у сфері громадського здоровʼя, забезпечує ефективнішу координацію дій управлінських органів, медичних установ, закладів охорони здоровʼя різних типів, неприбуткових організацій та громадськості. Застосування системного підходу до управління закладом охорони здоровʼя дає можливість покращити процеси керівництва у сфері громадського здоровʼя і позитивно впливає на розвиток системи охорони здоровʼя в цілому.