ЕПІДЕМІОЛОГІЯ РАКУ ПРЯМОЇ КИШКИ В РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Козар, Ю. Ю. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідити та проаналізувати епідеміологію раку прямої кишки в Рівненській області. Матеріали і методи. Матеріали: дані Національного канцер-реєстру України та Рівненського обласного канцер-реєстру за 2017–2022 рр. Методи: бібліосемантичний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Аналіз наукових інформаційних джерел указує на безперервне зростання захворюваності населення на злоякісні новоутворення. Проблема злоякісних новоутворень вийшла за рамки системи охорони здоров’я та набула проблеми загальнодержавного масштабу, ураховуючи чинники їх розвитку та наслідки. Смертність внаслідок злоякісних новоутворень у світі займає друге місце після захворювань серцево-судинної системи. Епідеміологія раку прямої кишки в Рівненській області характеризується такими показниками, як: тенденція до зростання рівня захворюваності дорослого населення за роки дослідження з більш високою часткою захворілих чоловіків (60,5 %), аніж жінок (39,5 %), при перевищенні в 1,4 раза національного показника. За роки дослідження в області реєструється стійка тенденція до зростання рівня поширеності серед дорослого населення раку прямої кишки: від 116,7 до 159,0 в розрахунку на 100 тис. дорослого населення. Вказані показники мають достовірні відмінності в розрізі адміністративних територій області.