АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ЩОДО СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАНУ ДІТЕЙ: ЧИННИКИ ВПЛИВУ ТА ЗАХОДИ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ (ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ОПИТУВАННЯ КЛЮЧОВИХ РЕСПОНДЕНТІВ) - Крячкова, Л. В.; Коробко, М. Ю. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: на підставі опитування ключових респондентів визначити тенденції щодо стану і змін стоматологічного здоров’я дитячого населення, чинників, що на нього впливають, та з’ясувати пропозиції щодо його покращення. Матеріали і методи. За самостійно розробленою анкетою було проведено опитування 62-х ключових респондентів – фахівців, які мали достатній рівень інформованості стосовно питання, що вивчалося. При оцінці чинників, які впливають на стоматологічне здоров’я дітей, було використано перелік факторів, що застосовується експертами ВООЗ. Статистична обробка даних включала застосування стандартних методів описової й аналітичної статистики, ранговий кореляційний і факторний аналізи. Результати. Опитані респонденти визначили незадовільний сучасний стан та тенденцію до погіршення стоматологічного здоров’я дітей. При цьому звернення по лікувальну стоматологічну допомогу збільшилися, тоді як по профілактичну – переважно зменшилися. Було визначено п’ять ключових груп детермінант, що впливають на стоматологічне здоров’я дитячого населення в сучасних умовах та на 75,1 % формують його. Це медико-біологічні характеристики дитини, характеристики родини та спосіб її життя, охорона стоматологічного здоров’я, соціально-економічні детермінанти та екологічні чинники. Комплексний характер впливу різноманітних чинників на стоматологічне громадське здоров’я дітей вимагає інтегрального підходу до їх модифікації. Найбільш пріоритетним напрямом взаємодії було визначено інтеграцію зусиль між родиною, сімейними лікарями та лікарями-стоматологами при наявності недостатньо реалізованих напрямів сполучення зусиль родин і стоматологічних закладів з освітніми закладами, первинною медичною допомогою та закладами з громадського здоров’я. Висновки. Отримані результати свідчать про недостатню увагу до стану стоматологічного здоров’я дитячого населення з боку самого населення, системи стоматологічної допомоги і сектора громадського здоров’я. При розробці заходів для зміцнення стоматологічного здоров’я дитячого населення потрібно врахувати необхідність поліпшення взаємодії між родиною, сімейними лікарями, лікарями-стоматологами, закладами охорони здоров’я, закладами освіти та громадського здоров’я.