МАРКЕТИНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ - Габор, Г. Г.; Марущак, М. І.; Москалик, М. І.; Габор, В. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: стаття має на меті обґрунтування необхідності посилення застосування маркетингової діяльності в системі охорони здоров’я, розкриття ролі, особливостей і ефективного використання маркетингу медичних послуг. Матеріали і методи. У процесі дослідження опрацьовані наукові публікації за останній період, що доступні у мережі “Internet”, акцентовано увагу на трансформаційних процесах у системі охорони здоров’я, що спрямовані на забезпечення громадянам України рівного доступу до якісних медичних послуг. Дослідження проведено з врахуванням методики та вимог економічного аналізу. Результати. У статті розкрито сучасні підходи до менеджменту соціально-економічними процесами на основі використання маркетингу як основи філософії ведення бізнесу. Досліджено основні етапи маркетингової діяльності у сфері надання медичних послуг. Акцентовано увагу на особливостях медичної послуги як особливого товару в системі охорони здоров’я. Кваліфіковану послугу з медичного обслуговування можуть надавати спеціалісти, що мають не тільки фахову освіту, але й необхідні економічні знання. Узагальнено матеріали наукової і навчальної літератури, а також публікацій із різних періодичних видань, присвячених питанням, що досліджуються. Використано ряд досліджень, що стосуються сучасних підходів і особливостей маркетингової діяльності в системі охорони здоров’я. Проведено аналіз існуючих проблем на ринку медичних послуг і порушено питання співпраці державного та приватного секторів медицини. Висновки. Медичні послуги в Україні перебувають на стадії трансформації. Важливого значення набуває раціональне поєднання державної, приватної, комунальної та змішаної форм власності у медичній сфері, що дозволяє отримати реальні переваги забезпечення фінансової стабільності, координацію й чітке визначення обсягів і якості медичних послуг.