ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ У ХОДІ НАВЧАННЯ В ПЕРІОД COVID-19 ТА ВОЄННОГО СТАНУ - Новосад, А. І.; Гудима, А. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: встановити особливості динаміки здоров’я студентів-медиків у ході навчання в період COVID-19 та воєнного стану. Матеріали і методи. Серед студентів медичного факультету VI року навчання випадковим методом було відібрано 130 дівчат і 70 юнаків (вступ 2018 р.). На основі анонімного інтерв’ю встановили суб’єктивну оцінку власного здоров’я. За звітами медичного пункту університету провели оцінку захворюваності студентів різної статі за І–VI роки навчання. Одночасно студентам ставили питання стосовно їхнього способу життя. Результати. Протягом періоду навчання студенти відзначають погіршення рівня здоров’я. Сумарна річна кількість днів непрацездатності наростала з 1 до 5 року навчання. Юнаки і дівчата протягом навчання в університеті відмічали зниження фізичної активності. Частка юнаків, у кого фізична активність протягом шестирічного навчання зменшилась, була суттєво більшою, ніж у дівчат. Одночасно серед юнаків збільшилася частка тих, у кого зросла протягом навчання маса тіла і була удвічі більшою, ніж серед дівчат. Крім цього, частка юнаків, які курять, приблизно на 25 % більша, ніж серед дівчат. Тривалість роботи з ґаджетами та тривалість перебування на свіжому повітрі серед юнаків і дівчат були практично однаковими, хоча в юнаків відмітили тенденцію до збільшення частки тих, хто проводить біля екрана ґаджета 9 і більше годин і частіше тратить його на комп’ютерні ігри. Висновки. Протягом шестирічного навчання в університеті рівень здоров’я студентів різної статі знижується. Спільним чинником, який однаково погіршується в юнаків і дівчат протягом періоду навчання, є зниження фізичної активності. Характерними особливостями студентів-юнаків порівняно з дівчатами є збільшення частки тих, у кого в ході навчання в університеті зросла маса тіла. Серед юнаків є більше тих, хто курить та триваліше працює з ґаджетами.