ОРГАНІЗАЦІЯ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ДОНЕЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ. ПРОБЛЕМИ І ПЕРЕВАГИ ОЧИМА СТУДЕНТІВ - Шинкар, О. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: виявлення проблем, які виникають у студентів і викладачів при реалізації дистанційного навчання в медичному університеті. Матеріали і методи. Було проведено анкетування 110 студентів Донецького національного медичного університету 3 і 6 курсів. Анкета включала питання стосовно технічного аспекту взаємодії студентів з освітнім середовищем, а також їх субʼєктивної емоційної оцінки процесу навчання в дистанційному форматі. Результати. Під час карантину, а потім повномасштабної війни вища освіта в Україні стикнулася з неможливістю працювати в традиційній моделі, що складається зі студента і викладача, які зустрічаються і взаємодіють в аудиторії. Дистанційне навчання породило специфічні проблеми і виклики, які потребують осмислення. У Донецькому національному медичному університеті дистанційне навчання здійснювалося за допомогою електронно-інформаційного освітнього середовища (google class). Додатково студенти для взаємодії з викладачем користувалися електронною поштою, месенджерами (Viber, WhatsApp тощо), соціальними мережами. При навчанні в дистанційному режимі у студентів виникали такі труднощі: складність виконання практичних завдань без пояснення викладача (60 %), великий обсяг завдань, що задаються (34,5 %), недостатнє володіння компʼютерними технологіями (23,6 %), недостатня кількість дистанційного матеріалу (21,8 %). Більше половини студентів мали різні проблеми з інтернетом. Незважаючи на це, майже 100 % студентів цінують можливість у безпечний спосіб отримати вищу медичну освіту. 80 % респондентам подобається індивідуальний темп навчання, особливо за умов неякісного звʼязку, блекаутів, повітряних тривог. Можливість самонавчання і додатковий обсяг інформації з предметів також досить високо оцінювались. Висновки. Таким чином, викладачам ДНМУ вдалося створити безпечне й ефективне освітнє середовище. Студенти, в цілому, позитивно оцінюють досвід дистанційної освіти, виділяючи серед плюсів безпеку, можливість мати всі матеріали в електронній формі, які можна вивчати в індивідуальному темпі. Мотивація до навчання на високому рівні. Серед недоліків найбільше виділяють складнощі виконання практичних завдань без пояснень викладача, а також суто технічні проблеми з інтернетом.