ЦЕНТР МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я: АРГУМЕНТАЦІЯ СТВОРЕННЯ ТА ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ - Березюк, О. Р.; Самчук, О. О.; Фільц, О. О.; Криницька-Березюк, У. В.; Самсонова, Л. О.; Костецький, М. С.; Гутор, Т. Г. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: аналіз роботи Центру ментального здоров’я на базі амбулаторно-поліклінічного центру КНП «Перше територіальне медичне об’єднання міста Львова». Матеріали і методи. Проведено аналіз роботи Центру ментального здоров’я на базі амбулаторно-поліклінічного центру Першого територіального медичного об’єднання лікарні Святого Пантелеймона міста Львова за період із травня 2022 р. до грудня 2023 р. Використано структурно-логічний метод із дотриманням принципів системності та статистичний метод. Результати. Центр ментального здоров’я є важливою частиною Національного реабілітаційного центру «Незламні» (UNBROKEN) та складається з 12 кабінетів для проведення психотерапії та залу для групової терапії. На сьогодні згідно із штатним розписом лікарні у Центрі ментального здоров’я працюють 47 спеціалістів. Кожен із фахівців працює у певному напрямі психотерапії: психоаналіз, гештальт-терапія, різні види когнітивно-поведінкової терапії, зокрема пролонгованої експозиційної терапії, EMDR-терапії, тілесної терапії, арт-терапії. Обов’язковою умовою лікувального процесу є спільні огляди первинних пацієнтів, консиліуми, клінічні розбори складних випадків, групові та індивідуальні інтервізії і супервізії. За досліджуваний період до ЦМЗ звернулися 2187 пацієнтів, яким проведено 3368 консультацій. Переважна більшість пацієнтів – це військові, їх сім’ї або ВПО. Фахівці ЦМЗ імплементували сучасні підходи щодо психотерапевтичного лікування психічних розладів, пов’язаних із травмою. В центрі використовуються: протокол KUTZ та інші протоколи EMDR, пролонгована експозиційна терапія, тілесно-орієнтована терапія; ряд сучасних інструментальних методів лікування, а саме: вібраційне крісло Shift Wave для відновлення симпатично-парасимпатичної рівноваги, транскраніальна магнітна стимуляція та нейрофідбек. Висновки. Інтеграція центрів метального здоров’я в структуру лікарняних закладів різних рівнів, АПЗ дозволить підвищити ймовірність раннього виявлення психічних розладів у хворих із психосоматичними симптомами та буде сприяти зменшенню стигматизації. Іншими потенційними перевагами такого центру є надання послуг на місцевому рівні, охоплення цими послугами тих категорій населення, які раніше не мали доступу до психіатричної допомоги, і можливість отримання моральної та фінансової підтримки пацієнтом із боку близьких і друзів у процесі лікування, а також дозволить більшою мірою компенсувати проблему фахової психологічної допомоги потребуючих українців за наслідками війни.