ПРОБЛЕМИ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я В СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Полька, Н. С.; Хоменко, І. М.; Івахно, О. П.; Гаркавий, С. І.; Белов, О. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: провести гігієнічне обґрунтування проблеми ментального (або психічного) здоров’я населення України та визначити шляхи подолання. Матеріали і методи. Використано метод теоретичного порівняльного аналізу даних України щодо сучасної системи громадського здоров’я (ментального або психічного) в сучасному світі. Результати. На виконання планів щодо реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоровʼя в Україні на період до 2030 р. було проведено реформу вторинної і третинної ланок охорони здоров’я. За останні роки скорочення і/або закриття психіатричних закладів становило 25 % обʼєктів, які надають послуги у сфері психічного здоров’я, кількість ліжок скорочено на 63,8 %, але не створено нових альтернативних закладів. За результатами досліджень багатьох учених країни щодо порушення ментального/психологічного здоров’я, 71 % респондентів відмітили останнім часом відчуття стресу, сильної знервованості, які пов’язують із довготривалою повномасштабною війною (72 %), фінансовими складнощами (44 %), погіршенням стану власного здоров’я (25 %), безробіттям (25 %). Це показало, що необхідно створювати профілактичні заходи на всіх рівнях медичної допомоги: первинному, вторинному, третинному, «наближення до пацієнта», «пацієнт завжди в центрі» і зручніше для пацієнта, як це проводиться в країнах світу. Висновок. Створити санітарно-гігієнічні умови на рівні первинної медико-санітарної допомоги, на вторинному та третинному рівнях – будівництво нових клінічних структурних підрозділів закладів охорони здоров’я загального профілю (психіатричні відділення), де надаються послуги із психосоціальної підтримки ментального/психічного здоров’я, з урахуванням проведення реабілітації, ресоціалізації, трудотерапії.