ОЦІНКА НАСЕЛЕННЯМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ - Білак-Лук’янчук, В. Й. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідити рівень оцінки населенням забезпечення територіальних громад медичною допомогою. Матеріали і методи. Методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Матеріали: дані інформаційних джерел за темою дослідження та результати соціологічного дослідження серед 297 жителів Закарпатської області. Під час проведення дослідження збережено конфiденційність інформації про респондентів. Результати. Під час дослідження було вивчено рівень самооцінки опитаними жителями територіальних громад Закарпатської області стану особистого здоров’я, можливості отримання необхідної медичної допомоги, можливості отримання на рівні територіальних громад послуг щодо збереження та зміцнення здоров’я і рівня задоволеності опитаних отриманою допомогою у лікарів загальної практики – сімейних лікарів. Отримані результати дослідження вказують на недостатній рівень забезпечення населення територіальних громад Закарпатської області окремими видами медичної допомоги. Передусім це стосується територіальних громад гірської географічної зони розташування. Висновок. Результати дослідження щодо недостатнього рівня забезпечення населення окремими видами медичної допомоги мають бути враховані в ході підготовки та проведення наступного етапу реформування системи охорони здоров’я області із залученням до рішення проблеми можливостей територіальних громад.