ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ЯК СОЦІАЛЬНА ПАРАДИГМА - Кічула, М. Я.; Заворотна, В. М.; Трущенкова, Л. В.; Вишньовський, А. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: проаналізувати психологічні наслідки життя і навчання в середовищі, що характеризується конфліктами і невизначеністю, наголошуючи на необхідності визначення стратегій і механізмів підтримки для збереження психічного благополуччя студентів у цих складних обставинах. На тлі конфлікту, що триває в Україні, у статті підкреслено нагальну потребу студентів закладів вищої освіти ефективно справлятися зі стресом і зміцнювати свою життєстійкість, забезпечуючи безперервне продовження академічної діяльності в умовах надзвичайних ситуацій. Матеріали і методи. У процесі дослідження використовували загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: теоретичного узагальнення, метод порівняльного аналізу, класифікації і групування, статистичного порівняння та узагальнення. Результати. В умовах складного глобалізованого суспільства та посилення викликів, спричинених воєнним станом в Україні через російську агресію, збереження та стабілізація психічного здоровʼя набувають першочергового значення. Зниження психічного благополуччя суттєво впливає на якість життя людини, часто проявляючись у хронічній втомі, невротизмі, емоційній нестабільності, депресії та інших несприятливих психологічних проявах. Психічне здоровʼя, поняття, що набуває все більшого значення у сферах громадського здоров’я, охоплює стан психічного благополуччя, позбавлений хворобливих психічних проявів і такий, що уможливлює свідому регуляцію поведінки та діяльності. У статті здійснено структурний аналіз, що заглиблюється в ієрархічну будову компонентів особистості, які визначають психічне здоровʼя. Це включає біологічний рівень, повʼязаний зі збалансованими функціями внутрішніх органів, психологічний рівень, повʼязаний із цілісною особистістю, і соціальний рівень, на якому здорові люди беруть активну участь у соціальній системі. Висновки. Отже, збереження психічного здоровʼя студентів у воєнний час набуває першочергового значення, що вимагає стратегій, спрямованих на забезпечення психологічної безпеки, соціальної підтримки, сприяння життєстійкості, створення відновлювальних просторів, надання професійної психологічної допомоги та поширення достовірної інформації. Подальші дослідження спрямовані на вивчення психоемоційного здоровʼя студентів для ефективної підтримки благополуччя та стратегій навчання.