ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ЗЛОЯКІСНІ НОВОУТВОРЕННЯ, СМЕРТНІСТЬ ВІД НИХ ТА СТАН ОНКОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Жеро, С. В.; Слабкий, Г. О.; Шень, Ю. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: проаналізувати динаміку захворюваності на злоякісні новоутворення та смертності від них у Закарпатській області (2019–2021), зіставити дані із показниками захворюваності та смертності від COVID-19. Оцінити динаміку та інформативність інтегрального показника якості надання онкологічної допомоги – співвідношення смертність/захворюваність за 2020–2021 рр. Оцінити вплив карантинних обмежень на доступність спеціалізованої онкологічної допомоги та охоплення онкологічних хворих спеціальним лікуванням. Матеріали і методи. Проведений аналіз даних державної статистичної звітності за матеріалами Національного канцер-реєстру України, локальними звітами онкологічної служби Закарпатської області та міста Ужгорода щодо динаміки захворюваності, смертності та охоплення спеціальним лікуванням онкологічних хворих за 2019–2021 рр., аналогічних показників ураженості населення регіону пандемією COVID-19 у 2020–2021 рр. Результати. В умовах пандемії COVID-19 зберігалася орієнтація зусиль медичної служби на розв’язання нагальних протиепідемічних завдань. У 2021 р. рівень смертності від COVID-19 у місті Ужгороді зрівнявся та перевищив такий від злоякісних новоутворень (250,0 проти 173,7 на 100 000 населення). В 2020–2021 рр. стабілізувалися інтенсивні показники смертності від злоякісних новоутворень – 182,6 та 173,7 на 100 000 міського населення (по Закарпатській області – зросли з 102,6 до 131,9 на 100 000 населення відповідно). В умовах карантинних обмежень на Закарпатті вдалося утримати достатній рівень консультативної та лікувальної допомоги хворим на злоякісні новоутворення. Висновки. Захворюваність на злоякісні новоутворення у регіоні (2020), порівняно з даними до початку пандемії COVID-19 (2019), демонструвала зниження показника, що, вірогідно, пов᾿язано із «недообліком» нових випадків через зменшення кількості звернень до закладів охорони здоров’я в умовах карантинних обмежень. Охоплення первинних онкологічних хворих у Закарпатській області та обласному центрі спеціальним лікуванням в 2020–2021 рр. становило від 66 до 73 %, що відбиває вплив карантинних обмежень на доступність спеціалізованої онкологічної допомоги. Незважаючи на обмеження через пандемію SARS-CoV-2 (COVID-19), більшість пацієнтів із уперше встановленим діагнозом злоякісних новоутворень одержала адекватне протипухлинне лікування.