ОЦІНКА СИСТЕМИ ЗВОРОТНОЇ РЕАКЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОСТУРАЛЬНОГО БАЛАНСУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ МІННО-ВИБУХОВОЮ ТРАВМОЮ - Завіднюк, Ю. В.; Бакалюк, Т. Г.; Цвях, А. І.; Копитчак, І. Р.; Грубар, Ю. О.; Денефіль, О. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: оцінити вплив фізичної терапії на основні компоненти забезпечення постурального балансу у пацієнтів із мінно-вибуховою травмою. Матеріали і методи. Дослідження проводилися на стабілоплатформі з біологічним зворотним зв’язком TYMO (Tyromotion). Обстежено 20 пацієнтів, котрі отримали поранення нижніх кінцівок із порушенням цілісності кісткової тканини. Діагностика проводилася на етапі вертикалізації пацієнта та можливості осьового навантаження ураженої кінцівки. Оцінка співвідношення впливу на постуральний баланс зорового, вестибулярного та соматосенсорного компонентів проводилася перед початком двотижневої рабілітаційної програми (включала мобілізацію суглобів та м’яких тканин; відновлення амплітуди рухів; кінезотерапію; терапію порушених функцій балансу; відновлення патерну ходи; корекцію елементів моторної активності; медичне терапевтичне тренування; механотерапію; інструментальні методи мобілізації м’яких тканин; терапію порушених функцій балансу із застосуванням стабілоплатформи) та після її закінчення. Результати. При оцінці компонент зворотної реакції у пацієнтів із мінно-вибуховою травмою до лікування виявлено, що у них переважав соматосенсорний компонент, який перевищував вестибулярний компонент на 22,7 % (p<0,05), а візуальний компонент – на 35,2 % (p<0,001). Візуальний компонент виявився найменшим. Після лікування відмічено достовірне зменшення соматосенсорного компонента на 10,1 % (р<0,001), достовірне зростання візуального компонента на 6,6 % (р<0,01) і зростання вестибулярного – на 6,3 % (p>0,05), яке виявилося статистичго недостовірним. У пацієнтів переважав соматосенсорний компонент, який перевищував вестибулярний компонент на 3,8 % (p>0,05), а візуальний компонент – на 14,1 % (p<0,02). Візуальний компонент був меншим, ніж вестибулярний, на 9,9 % (p<0,05). Висновки. Мінно-вибухова травма спричинює розлади постурального балансу, що відображається дисбалансом у розподілі компонент зворотної реакції: зростає вклад соматосенсорного компонента, зменшується – візуального. Лікування приводить до зменшення вкладу соматосенсорного компонента. Оптимальним методом для моніторингу лікувального ефекту медичної реабілітації при дисфункції опорно-рухового апарату виявилася стабілометрія.