ВПЛИВ ПОВЕДІНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ОХОРОНУ ЗДОРОВʼЯ: АНАЛІЗ ПРИНЦИПІВ ТА ЗАСТОСУВАННЯ - Ляшов, Д. О.; Шульгай, А. Г.; Теренда, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: проаналізувати деякі ключові аспекти та концепції поведінкової економіки, які можуть бути застосовані в охороні здоровʼя. Матеріали і методи. Для аналізу використано дані наукових інформаційних джерел щодо основних теорій, аспектів та концепцій поведінкової економіки. Використано методи порівняльного аналізу, системного підходу та системного аналізу, бібліосемантичний метод. Результати. У роботі розглянуто ключові принципи поведінкової економіки та їх застосування в контексті охорони здоровʼя. Розкрито такі поняття, як ірраціональність людських рішень і наведено приклади, як вона впливає на здоровʼя та як це може бути використано для досягнення кращих результатів у медичній практиці. Для досягнення цієї мети проведено аналіз останніх досліджень та експериментів, які стосуються впливу поведінкової економіки на охорону здоровʼя, надано конкретні приклади і проаналізовано результати цих досліджень, запропоновано напрями подальших наукових досліджень, оскільки ця сфера має великий потенціал для розвитку та вдосконалення. Будучи орієнтованою на науковий підхід, ця робота має на меті розширити розуміння впливу поведінкової економіки на охорону здоровʼя та сприяти розвитку більш ефективних стратегій у цій важливій галузі. Загалом, дослідження й експерименти в галузі поведінкової економіки в охороні здоровʼя свідчать про великий потенціал для покращення охорони здоровʼя та здорового способу життя в цілому. Врахування психологічних та соціальних аспектів прийняття рішень відіграє ключову роль у створенні більш ефективних програм та інтервенцій у цій сфері. Висновки. Застосування принципів поведінкової економіки в охороні здоровʼя відкриває безмежні можливості для вдосконалення системи охорони здоровʼя і впливу на поведінку пацієнтів та медичних працівників. Це є важливою складовою стратегії поліпшення якості надання медичних послуг та зменшення ризиків для здоровʼя населення.