ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ПРИ ЛЕПТОСПІРОЗІ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Паничев, В. О.; Пасєка, Л. Г.; Маціпура, С. В.; Безрукий, М. Є.; Заставна, Т. Ю.; Костюк, О. А.; Годована, Н. І.; Бурда, Т. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: проаналізувати особливості епідеміологічного процесу при лептоспірозі в Тернопільській області. Матеріали і методи. У межах дослідження проаналізовано дані ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики інфекційних хвороб Міністерства охорони здоровʼя України» за період 2018–2022 рр. щодо захворюваності, смертності від лептоспірозу. Використано епідеміологічний та статистичний методи дослідження. Результати. У Тернопільській області щорічно реєструються випадки захворювання на лептоспіроз. Епідемічна ситуація щодо лептоспірозу в різних кліматичних регіонах Тернопільської області має свої особливості. Досліджено, що епідситуація щодо лептоспірозу в центральному регіоні Тернопільської області найбільш неблагополучна. Фактично, циклічність захворюваності на лептоспіроз у Тернопільській області відсутня. У структурі захворілих переважали сільські жителі. Оцінено захворюваність на лептоспіроз серед професійно-побутових груп, вікову структуру захворілих. Досить високий рівень реєстрації лептоспірозу спостерігається в червні – липні – 10,5–18,7 %. За середньобагаторічними показниками переважали антропургічні вогнища (55,1 % від загальної кількості) над природними (32,7 %). Відповідно, захворюваність найвища в антропургічних вогнищах (від 3 випадків у 2021 р. до 10 – в 2019 р.). Висновки. Тернопільська область є ендемічною щодо захворюваності на лептоспіроз. Епідситуація характеризується як нестійка, оскільки захворюваність населення є стабільно високою і перевищує середні державні показники. У регіоні встановлено прямий зв’язок між рівнем захворюваності людей на лептоспіроз і ступенем інфікованості мишоподібних гризунів лептоспірами.