ЧИ ДІЙСНО ЯКІСТЬ ЖИТТЯ В ЖІНОК, ЩО ВИЇХАЛИ ЗА КОРДОН НА ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ, ВИЩА ПОРІВНЯНО З ЖІНКАМИ, ЩО ЗАЛИШИЛИСЯ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ? - Садова-Чуба, З. Т.; Слаба, О. Р.; Грушковська, Д. Т.; Василів, М. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: дослідження якості життя різних жінок: тих, які, попри ризики, залишилися в Україні, та тих, що вимушено переїхали. Матеріали і методи. Було опитано 376 молодих (25–44 роки) жінок за допомогою опитувальника WHOQOL-BREF. Опитування було анонімним та добровільним. Анкета була розповсюджена у вигляді гугл-форми. Результати. Військове вторгнення росії у суверенну європейську державу Україну в часи панування демократичних цінностей на теренах Європи стало справжнім викликом для всього цивілізованого світу. Закономірно, що війна впливає на емоційний стан, побут і повсякдення, громадську думку, міжлюдські стосунки, соціально-економічне становище, зайнятість, громадську активність, а ці всі фактори визначають якість життя. Незважаючи на те, що жінки в більшості не беруть участь у бойових діях, вони відчули наслідки вторгнення не менш гостро, ніж чоловіки, які були змушені захищати свої домівки із перших днів війни. Величезна кількість жінок була змушена покинути свої домівки та заново будувати своє життя. Для жінки, та ще й із неповнолітніми дітьми, це є справжнім випробуванням, адже, попри гуманітарну допомогу небайдужих країн, вони є позбавленими своїх родин та друзів, тобто частини життя, яка надихає та підтримує повною мірою. Дослідження показало, що загалом якість життя жінок, що були змушені покинути Україну, та перебувають у фізичній безпеці в часі війни, не є вищою, ніж у жінок, що залишилися вдома і щоденно ризикують життям. Ми спробували проаналізувати, які саме сфери життя жінки максимально постраждали від війни. Жінки, що покинули Україну, попри відчуття безпеки, страждають від відсутності мікросоціальної підтримки та, загалом, не задоволені своїм фізичним та психологічним благополуччям, що і має вплив на загальну якість життя жінки. Висновки. Жінки, що залишилися жити в Україні в час війни, значно частіше, ніж жінки, що покинули країну, переживають тривогу, проте залишаються працездатними, соціально активними та почуваються більш здоровими.