СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ОБОВʼЯЗКОВА СКЛАДОВА ФАХІВЦЯ МЕДСЕСТРИНСТВА - Пилипишин, О. І.; Бондаренко, С. В.; Шпак, D. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: розкрити деякі аспекти соціальної відповідальності в сестринській справі як складову концепції, яка повністю пов’язана з контекстом і системою охорони здоров’я кожного суспільства. Матеріали і методи. Використані матеріали досліджень вітчизняних та іноземних авторів. У дослідженні використовувалися: бібліосемантичний метод та метод системного аналізу. Дослідження проведено на основі аналізу компетентностей та практичних результатів, набутих здобувачами в процесі навчання для майбутньої професійної діяльності. Результати. Оцінка підготовки медичної сестри, заснована на компетентності, а не встановлена освітня програма чи навчальний план, містить потенціал для майбутнього розвитку лідерства в сестринській справі як для освіти, так і для професійної практики в глобальній сестринській справі. Будь-який погляд на соціальну відповідальність і професію медсестри повинен розглядати складні питання, пов’язані з навчанням медсестер у всьому світі. Хоча існують визначені перешкоди для стандартизації медсестринської освіти, включаючи гендерні питання (проблеми медсестринства як жіночої роботи та гендерна дискримінація в усьому світі), мовні та культурні бар’єри, а також відмінності в освітніх програмах і моделях (від початкового рівня до докторського), є також потенційні рішення, які слід розглянути. Серед найбільш багатообіцяючих досягнень у покращенні глобальної освітньої та професійної практики медсестер є технологія, яка має потенціал для об’єднання сестринської справи в усьому світі. Дослідження було проведено з метою аналізу концепції соціальної відповідальності медсестри. Уточнення соціальної відповідальності медсестер і висвітлення її в сестринській справі безперечно приведуть до задоволеності пацієнтів і клієнтів, професійного розвитку та зниження витрат на охорону здоровʼя. Крім того, визначивши посередники, гальмівники та концепції соціальної відповідальності, медсестринські менеджери та медсестринські викладачі зможуть розробити та впровадити свою діяльність з управління та навчання на основі наукових висновків, які є необхідними для правильного навчання та реалізації. Соціальна відповідальність тісно пов’язана з багатьма професіями, забезпечуючи важливу структуру для керівництва загальним розвитком таких професій та їх супутників. Крім того, вони розглядають соціальну відповідальність як тісно пов’язану з низкою гуманістичних побудов, включаючи права людини, соціальну справедливість і участь громади. Одним із найважливіших факторів у вирішенні поточних і майбутніх питань соціальної відповідальності є створення глобального порядку денного для медсестринської освіти. Висновок. Вивчення та врахування точок зору експертів із медсестринства, а також висновків раніше проведених досліджень із даної тематики можна використати для вжиття заходів з усунення бар’єрів і запобігання наданню якісного медсестринського догляду, охорони здоровʼя суспільства.