ЕКСТРЕМАЛЬНІ СИТУАЦІЇ В ДЕРЖАВІ ЯК КАТАЛІЗАТОР НЕОБХІДНОСТІ ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ОСНОВ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ОХОРОНУ ЗДОРОВʼЯ - Литвинова, О. Н.; Шульгай, А. Г.; Теренда, Н. О.; Трущенкова, Л. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: проаналізувати потреби в оновленні Основ законодавства України про охорону здоров’я відповідно до сучасних реалій у системі охорони здоров’я. Матеріали і методи. Для аналізу використано Основи законодавства України про охорону здоров’я та інші нормативно-правові акти, які були прийняті в Україні за останнє десятиліття. При проведенні дослідження були використані загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, системно-структурний аналіз та аналітичний метод. Результати. Проаналізовано законодавчу базу системи охорони здоров’я України щодо забезпечення доступної та якісної медичної допомоги населенню України. Особливий акцент зроблено на обґрунтуванні визначень оновленої термінології, медичної послуги. Детально проаналізовано підхід держави до профілактичної спрямованості системи охорони здоров’я та ширше залучення системи громадського здоров’я у збереження та зміцнення здоров’я населення України. Закцентовано увагу на необхідності залучення медичних працівників до обґрунтованого розрахунку продуктового кошика для категорій населення на основі оновлених або заново розроблених нормативно-правових документів. Констатовано необхідність оновлення Основ законодавства України про охорону здоров’я у питаннях контролю та нагляду за створенням сприятливих для здоровʼя умов праці в приватному секторі, сприяння здоровому способу життя населення. Висновки. Система охорони здоров’я України терміново потребує єдиної структурованої законодавчої бази. Основи законодавства України про охорону здоров’я є до певної міри програмним документом, який потребує подальшого оновлення згідно з сучасними реаліями охорони здоров’я та детальної розробки нормативної бази по кожній своїй позиції.