МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД ДО СПОСТЕРЕЖЕННЯ ХВОРОГО НА ХРОНІЧНУ СЕРЦЕВУ НЕДОСТАТНІСТЬ ТА З КОМОРБІДНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ – АКЦЕНТ НА САМОМЕНЕДЖМЕНТІ - Радецька, Л. В.; Ярема, Н. І.; Боб, А. О.; Чукур, О. О.; Смачило, І. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: визначити ефективність мультидисциплінарного підходу до спостереження хворого на ХСН та з коморбідною патологією, оцінивши динаміку клінічних, гемодинамічних параметрів, показників толерантності до фізичних навантажень, якості життя, комплаєнсу лікування у процесі сучасної персоналізованої терапії та навчання хворих принципів самоменеджменту/самодогляду. Матеріали і методи. Обстежено 53 пацієнти з клінічно вираженими ознаками серцевої недостатності та коморбідною патологією. Застосовували мультидисциплінарний підхід до динамічного спостереження хворих. Контакт із хворими здійснювали безпосередньо, а також по телефону, online, через месенджери вайбер, вотсаб, телеграм, тривалість спостереження становила 6 місяців. Вивчали динаміку загальноклінічних показників, функціонального стану хворих, комплаєнсу лікування та якості життя хворих. Результати. Застосування мультидисциплінарного підходу до динамічного спостереження хворих на ХСН та з коморбідною патологією підвищувало ефективність лікування завдяки набуттю ними нових знань про своє захворювання, впевненості в можливості ефективного самоменеджменту/самодогляду, що підтвердили результати оцінки динаміки загальноклінічних показників, функціонального стану, комплаєнсу лікування та якості життя. Висновки. Кращі результати в підвищенні комплаєнсу лікування та показників якості життя хворих на хронічну серцеву недостатність спостерігаються при використанні комплексного підходу з використанням сучасного медикаментозного лікування та навчання пацієнта елементів самоменеджменту в домашніх умовах з активним залученням мультидисциплінарної команди та застосуванням телефонного звʼязку.