МЕДИКО-СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ ПРОФІЛАКТИКИ ОНКОПАТОЛОГІЇ ШКІРИ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Калашникова, Н. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: дослідити сучасні проблеми профілактики онкодерматологічної патології в Україні. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали дані анкетного опитування лікарів (дерматовенерологів, онкологів, хірургів-онкологів), лікарів загальної практики/сімейної медицини та фахівців громадського здоров’я, а також пацієнтів (хворі на рак шкіри та з непухлинними захворюваннями шкіри). У роботі використано бібліографічний, медико-статистичний та аналітичний методи. Результати. Встановлено недостатню обізнаність пацієнтів у питаннях профілактики раку шкіри, зокрема щодо чинників ризику виникнення захворювання та заходів щодо зменшення захворюваності на рак шкіри. Встановлено джерела інформації пацієнтів, проаналізовано оцінку її важливості та оцінку задоволеності отриманою інформацією. Виявлено недостатнє розуміння з боку сімейних лікарів щодо їх участі у ранньому виявленні раку шкіри та проведенні профілактичної роботи серед населення. З’ясовано потреби лікарів загальної практики/сімейної медицини стосовно профілактики раку шкіри. Обґрунтовано необхідність участі фахівців громадського здоров’я в інформаційно-просвітницькій діяльності. Висновки. Визначені проблеми стосовно профілактики раку шкіри можуть стати підґрунтям для вдосконалення популяційних профілактичних стратегій, що існують. Для вирішення цих проблем потрібний мультидисциплінарний підхід із залученням сімейних лікарів. Фахівці громадського здоров’я, що мають бути не тільки достатньо обізнаними в питаннях профілактики, а й володіти комунікаційно-адвокативними навичками, сприятимуть у реалізації цих завдань.