СТРУКТУРИЗАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПРОБЛЕМ І ЗАВДАННЯ ТРАНCПЛАНТОЛОГІЇ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Ковтун, Г. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: структурувати організаційні проблеми регіональних систем донорства та трансплантації органів й ідентифікувати ключові завдання їх оптимізації. Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети у роботі використані загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, інтерпретації наукових даних, а також системний і структурно-функціональний підходи. Результати. Трансплантація є критично важливою частиною лікування людей із термінальними стадіями захворювання органів та тканин. Вона має глобальне медичне та соціальне значення. На сьогодні основною проблемою трансплантології є дефіцит донорських органів. Головну проблему трансплантації органів, проблему адекватного забезпечення оптимальними донорськими органами, можна вирішити шляхом ефективної організації процесу донорства. Розвиток трансплантології безпосередньо залежить від рівня організації процесу трансплантації, тому найкращих результатів у трансплантаційній діяльності досягають країни, які зуміли створити ефективну систему координації трансплантації. Трансплантологія є точкою зростання всієї системи охорони здоров’я. У результаті проведеного дослідження структуровані ключові організаційні проблеми донорства та трансплантації органів у регіонах й ідентифіковані ключові завдання оптимізації регіональної системи донорства та трансплантації органів. Висновки. Доведено наявність організаційних проблем у системі органного донорства та трансплантації у регіонах України, які структуровані для зручного вирішення завдань. З метою оптимізації регіональної системи органного донорства та трансплантації визначено ключові завдання.