СТАН СПРИЙМАННЯ ПРОСТОРУ ТА ЧАСУ У ПІДЛІТКІВ ІЗ РІЗНОЮ ТЕПЛОЧУТЛИВІСТЮ - Вадзюк, С. Н.; Бідзюра, І. Г. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: визначити та проаналізувати стан сприймання простору та часу у підлітків із різною теплочутливістю. Матеріали і методи. Було проведено тестування 160 осіб підліткового віку, яких попередньо було поділено на дві групи – із високою та низькою теплочутливістю – на основі опитувальника «Рівні теплочутливості» (авторське свідоцтво № 115529 від 01.11.2022 р.) та теплової проби. Сприймання простору ми визначали із використанням методики «Годинники». Для оцінки сприймання часу використовували методику визначення точності часових відрізків. Результати. Знижені показники сприймання простору та часу спостерігаються в осіб із високою теплочутливістю, порівняно із підлітками із низькою теплочутливістю. Так, продуктивність сприймання простору в осіб із низькою теплочутливістю становила (32,95±0,61) ум. од., а із високою – (24,72±0,67) ум. од. При цьому спостерігалася більша кількість помилок сприймання простору в осіб із високою теплочутливістю ((7,58±0,33) помилки), порівняно із підлітками із низькою теплочутливістю ((2,07±0,24) помилки). Також у підлітків із високою теплочутливістю зростала відносна частота помилкових відповідей ((0,31±0,01) ум. од.), порівняно із підлітками із низькою теплочутливістю ((0,06±0,01) ум. од.). Вивчаючи показники оцінки 10-секундних часових інтервалів окремо у підлітків із різною теплочутливістю, ми встановили, що для осіб із високою теплочутливістю характерним було сповільнення відліку часу: тривалість суб’єктивного часового еталона для них становила (0,76±0,02) ум. од., а в осіб із низькою теплочутливістю – (0,98±0,02) ум. од. Висновки. В осіб із високою теплочутливістю, порівняно із підлітками із низькою теплочутливістю, спостерігається гірше сприймання простору та часу. Установлено залежність між продуктивністю сприймання простору та кількістю помилок (низькі від’ємні кореляційні зв’язки) у підлітків як із низькою (R=-0,16), так і високою (R=-0,14) теплочутливістю (р˂0,001 між показниками за критерієм лінійної кореляції Пірсона).