ВПЛИВ КЛІМАТИЧНИХ УМОВ НА СЕЗОННІ ЗМІНИ РІВНЯ ГЛІКОВАНОГО ГЕМОГЛОБІНУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ІІ ТИПУ, КОТРІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА АМБУЛАТОРНОМУ ЛІКУВАННІ - Маліновська, Л. І.; Романюк, Л. Б.; П’ятковський, Т. І.; Сенько, С. В.; Кравець, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: визначити вплив кліматичних умов, зокрема температури, у зв’язку із зміною сезонів, за результатами ретроспективного аналізу звертання з приводу визначення рівня глікованого гемоглобіну пацієнтів у ТОВ «Медична лабораторія Панакея», вивчити гендерну та вікову структуру пацієнтів із ЦД II типу. Матеріали і методи. Проведено аналіз інформаційних ресурсів з питання зв’язку зміни кліматичних умов та стану здоров’я хворих на ЦД, патогенетичних механізмів впливу температури довкілля на рівні глікемії, проведено збір та обробку інформації щодо результатів аналогічних досліджень. Результати. Дані літератури щодо впливу температури навколишнього середовища на стан здоров’я хворих на ЦД досить суперечливі. За результатами нашого аналізу, у віковому аспекті максимальну кількість пацієнтів із ЦД відзначали у проміжку 60–70 років, найменшу – 20–30 років. Чоловіки суттєво переважали у групі 40–50 років і серед дітей та підлітків, жінки – у вікових групах 20–30 років та 70 і старші. Лише 8,0 % увійшли до першої групи, де показники глікованого гемоглобіну відповідали нормі, 14,0 % становили пацієнти з показниками, що відповідають предіабетичному стану, решта – 78,0 % – активний ЦД. У листопаді і грудні кількість пацієнтів із підвищеним HbA1c зменшується на, відповідно, 22,0 % та 26,0 %, порівняно з жовтнем. Однак суттєво зростає в січні, після чого утримується на однакових показниках всі весняні місяці з тенденцією до зниження, однак підвищується знову впродовж літніх місяців. Висновки. Максимальна частота звертання з приводу визначення рівнів HbA1c у сироватці відмічається у віковій групі 60–70 років, з практично однаковою частотою як у чоловіків, так і в жінок. У листопаді і грудні кількість пацієнтів із підвищеним HbA1c зменшується, порівняно з жовтнем, однак підвищується в січні. У теплу пору року рівень HbA1c є суттєво вищим, що вказує на більш негативний вплив високих температур на стан здоров’я хворих на цукровий діабет.