ВПРОВАДЖЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПОРТФОЛІО ДЛЯ ЛІКАРІВ-ІНТЕРНІВ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ НА БАЗІ КАФЕДРИ ПСИХІАТРІЇ, НАРКОЛОГІЇ ТА МЕДИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ - Венгер, О. П.; Іваніцька, Т. І.; Білоус, В. С.; Мисула, Ю. І.; Смашна, О. Є.; Сас, Л. М.; Гусєва, Т. П.; Люта, О. О.; Коваль, М. Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: удосконалити навчальні програми підготовки лікарів-інтернів за спеціальністю «Психіатрія», що навчаються на кафедрі психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ. Матеріали і методи. Використано бібліографічний метод та метод структурно-логічного аналізу. Методичною основою став системний підхід. Результати. Психологи і педагоги усвідомлюють гостру потребу у створенні та реалізації особистісного підходу до здобувача освіти як одного із принципів організації навчально-виховної роботи. Докорінна зміна освітньої мети переорієнтовує процес навчання на особистість. Дана форма організації навчання передбачає модерацію процесу на засадах глибокої поваги до особистості вихованця, врахування особливостей індивідуального розвитку, ставлення до нього як до свідомого відповідального суб’єкта навчально-виховної взаємодії та передачі йому відповідальності за своє професійне становлення. Принципи технології портфоліо сформульовані науковцями як самооцінка результатів, систематичність і регулярність самомоніторингу. Для того щоб допомогти зафіксувати багатогранні досягнення лікаря-інтерна, в 2021 р. на засіданні кафедри було прийнято рішення впровадити експериментальний варіант освітнього портфоліо. Портфоліо складається з титульної сторінки та чотирьох додатків (відомості про науково-дослідницьку діяльність, відвідування лекцій, організаційно-виховну практику та роботу в складі мультидисциплінарної команди на базі лікувального закладу). Кожне своє досягнення лікар-інтерн має зафіксувати. До підтверджуючих документів відносяться: підписи викладачів, екзаменаційні відомості, сертифікати, посвідчення, дипломи, відгуки керівників практик (стажувань), публікації тощо. Висновок. Протягом впровадження ми обґрунтували методологічні основи технології «Портфоліо», описали переваги та недоліки даного методу.