СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОГО ПОТЕПЛІННЯ - Вадзюк, С. Н.; Гук, В. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: встановити взаємозв’язок серцево-судинних захворювань в Україні із підвищенням середньорічної температури. Матеріали і методи. Проаналізовано дані Державної служби статистики України щодо кількості випадків серцево-судинних захворювань з 1990 по 2013 рік, а також щодо частки міського і сільського населення у різних областях за 1990, 2000 та 2013 роки. Статистичні дані, починаючи від 2014 року, не використовувалися у зв’язку з їх відсутністю з тимчасово окупованих територій України. У світовій базі даних – The Global Historical Climatology Network – отримано показники середньорічних температур. За допомогою національних доповідей про стан навколишнього природного середовища в Україні оцінювали забрудненість атмосферного повітря регіонів України. Статистичну обробку отриманих результатів проводили за допомогою кореляційного та регресійного аналізу з визначенням достовірності апроксимації. Результати. Встановлено прямий середній кореляційний зв’язок між середньорічними температурами та кількістю вперше зареєстрованих випадків серцево-судинних захворювань в Україні в період із 1990 по 2013 рік (коефіцієнт кореляції +0,5). Після проведення аналізу між регіонами України встановлено, що в областях із прямими сильними та середніми кореляційними зв’язками між кількістю вперше виявлених хвороб системи кровообігу і середньорічними температурами повітря (Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Харківська, Донецька, Автономна Республіка Крим, Київська, Сумська, Херсонська, Одеська, Миколаївська, Кіровоградська, Львівська, Житомирська області) переважає міське населення, а також більший індекс забруднення атмосферного повітря. В інших областях України, де переважає сільське населення, встановлена слабка пряма, а також обернена кореляційні залежності і нижчий рівень забруднення атмосферного повітря. Висновки. Протягом останніх десятиліть зростає середньорічна температура навколишнього середовища, що негативно впливає на здоров’я людей, зокрема на серцево-судинну систему, викликаючи її ураження. Тому важливо починати діяти зараз, щоб уникнути негативних наслідків глобального потепління.