РЕЗУЛЬТАТИ ЛІКУВАННЯ ЕНДОМЕТРІОЗУ ЯЄЧНИКІВ У ПРОГРАМАХ ДОПОМІЖНИХ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Підгайна, І. Я.; Хміль, С. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: вивчити ефективність протоколів контрольованої оваріальної стимуляції (КОС) із використанням прегравідарної підготовки та склеротерапії у пацієнток з ендометріоз-асоційованим безпліддям. Матеріали і методи. Було обстежено 126 жінок з ендометріоз-асоційованим та трубним фактором безпліддя, які становили групу контролю. Пацієнтки були поділені на 3 клінічні групи. Група 1 – 51 пацієнтка із безпліддям на фоні ендометріозу, яка за 2 місяці до протоколу КОС з антагоністами ГнРГ проходила курс прегравідарної терапії зі склеротерапією ендометріоїдної кісти. Групу 2 склали 45 пацієнток із безпліддям на тлі ендометріозу, які мали в анамнезі оперативне лікування. В 3 групу включено 30 жінок із трубним фактором безпліддям. Залежно від тактики лікування та застосування прегравідарної терапії було розроблено характеристику фолікулогенезу обох груп дослідження та контрольної групи. Результати. Середня сумарна доза рФСГ, тривалість введення антагоніста ГнРГ, тривалість стимуляції овуляції, кількість отриманих фолікулів діаметром >18 мм, рівень прогестерону в день введення тригера овуляції, рівень сироваткового та фолікулярного тестостерону в групі жінок з ендометріоз-асоційованим безпліддям, яким було запропоновано склеротерапію разом із прегравідарною терапією, статистично достовірно не відрізняються від результатів жінок групи контролю із трубним фактором безпліддя, проте виявлена статистична різниця між групами жінок з ендометріоз-асоційованим безпліддям, які пройшли консервативне та оперативне лікування ендометріоми, що в подальшому впливало на результати ЕКЗ. Висновки. Жінки з ендометріоз-асоційованим безпліддям становлять категорію пацієнток із гіршою відповіддю на стимуляцію овуляції в програмах ЕКЗ. Хірургічне лікування ендометріоми може ще більше погіршити реакцію яєчників шляхом ненавмисного видалення його здорової тканини. Тому адекватною альтернативою хірургії є склеротерапія кісти, яка дозволяє зберегти фолікулярний апарат яєчника та застосувати стратегію м’якої стимуляції в жінок із слабшим резервом, які проходять ЕКЗ.