ОБҐРУНТУВАННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРОБЛЕМ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ОНКОДЕРМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ - Калашникова, Н. М.; Грузєва, Т. С.; Литвинова, Л. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: обґрунтування інструментарію для проведення соціологічного дослідження серед різних учасників процесу надання медичної допомоги пацієнтам із раком шкіри щодо з’ясування існуючих потреб, проблем, бачення шляхів їх вирішення. Матеріали і методи. У роботі використано бібліографічний, медико-статистичний, контент-аналізу та аналітичний методи. Проаналізовано статистичні дані Національного канцер-реєстру України, стратегічні та програмні документи ООН, ВООЗ, національного законодавства щодо боротьби з раком, дані наукової літератури. Обґрунтовано соціально-гігієнічний інструментарій із виявлення проблем організації надання онкодерматологічної допомоги населенню. Результати. Встановлено, що, попри зменшення захворюваності населення України на немеланомний рак шкіри впродовж 2000–2021 рр. на 17,7 %, захворюваність на меланому за вказаний період зросла на 65,9 %. Виявлено значну питому вагу випадків раку шкіри в занедбаних стадіях. Досліджено пріоритетні проблеми боротьби з раком, які окреслено у резолюції ВАОЗ «Профілактика раку та боротьба з ним у контексті комплексного підходу», Звіті ВООЗ про рак: визначення пріоритетів, розумне інвестування та надання допомоги всім, Національному плані заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку. Обґрунтовано та розроблено соціально-гігієнічний інструментарій з виявлення проблем організації надання онкодерматологічної допомоги населенню, який включає 5 анкет, у т. ч. для лікарів загальної практики; для лікарів-дерматологів, що надають допомогу пацієнтам із раком шкіри; для фахівців громадського здоров’я; для пацієнтів закладів охорони здоров’я з діагнозом раку шкіри та без нього. Висновок. Розроблений інструментарій із виявлення проблем організації надання онкодерматологічної допомоги населенню для проведення соціологічного дослідження серед різних учасників цього процесу дозволить з’ясувати існуючі проблеми та потреби щодо боротьби з раком шкіри в закладах охорони здоров’я, визначити шляхи їх вирішення для обґрунтування заходів оптимізації.