АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ІНФАРКТ МІОКАРДА У МІСТІ ВІННИЦІ - Смірнова, В. Л.; Дністрянський, Б. В.; Панчишин, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: оцінити та проаналізувати динаміку захворюваності на інфаркт міокарда у місті Вінниці. Матеріали і методи. Інформаційною базою дослідження були статистичні дані захворюваності на інфаркт міокарда по місту Вінниці, а також практичні матеріали за результатами аналізу діяльності Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) та Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. Результати. Отримані у ході дослідження результати підтвердили високу захворюваність населення міста Вінниці на ішемічну хворобу серця, зокрема на інфаркт міокарда. Це захворювання призводить до високої смертності та втрати працездатності. Особливо необхідною є потреба в координованій взаємодії лікарів первинної ланки і кардіологів міста, з метою надання оперативної та кваліфікованої допомоги цій групі хворих. Негативним моментом є те, що протягом 2020–2021 рр. захворюваність на гострий інфаркт міокарда зросла саме серед працездатного населення. Аналогічна ситуація спостерігається і при аналізі показників смертності. Така несприятлива тенденція серед показників захворюваності та смертності населення з цією нозологією вимагає посиленої уваги до організації системи медико-кардіологічної допомоги. Висновки. Інфаркт міокарда є вагомою причиною втрат трудового потенціалу міста Вінниці. Динамічний аналіз показників захворюваності та смертності населення з гострим інфарктом міокарда засвідчив їх негативну тенденцію за період дослідження.