ПРОБЛЕМИ ДОНОРСТВА ТА ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ОРГАНІВ: (ЗА МАТЕРІАЛАМИ СОЦІОЛОГІЧНОГО ОПИТУВАННЯ ЛІКАРІВ-АНЕСТЕЗІОЛОГІВ) - Ковтун, Г. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: провести соціологічне дослідження серед лікарів-анестезіологів як потенційних учасників процесу трансплантації органів і визначити їхнє ставлення до донорства та трансплантації органів. Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети у роботі проведено медико-соціологічне дослідження на базі комунальних ЗОЗ України. Анкетуванням охоплено репрезентативну вибіркову сукупність – 453 лікарів-анестезіологів комунальних ЗОЗ України. Застосовували загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, інтерпретації наукових даних, а також системний підхід. Результати. У статті за допомогою соціологічного дослідження лікарів-анестезіологів, потенційних учасників процесу трансплантації органів, зроблено спробу визначити їхнє ставлення до проведення даної процедури. Об’єктом соціологічного дослідження була сукупність соціальних зв’язків та соціальних відносин лікарів-анестезіологів. Оскільки ці зв’язки та відносини в кожному конкретному соціальному об’єкті завжди організовані, об'єкт соціологічного пізнання виступає лише як соціальна система. У результаті проведеного соціологічного дослідження було з’ясовано, що керівниками ЗОЗ не забезпечено належне ознайомлення лікарів-анестезіологів з нормативно-правовими документами у сфері трансплантології органів та як наслідок слабке знання респондентами матеріалу. Отримані дані підтвердили доцільність проведення спеціальної підготовки анестезіологів-реаніматологів до роботи з констатації смерті мозку та донорства органів. Висновки. Аналіз отриманих результатів соціологічного дослідження показав, що поінформованість лікарів-анестезіологів щодо сучасних можливостей трансплантології та її складової є недостатньою, немає оптимальних знань про трансплантацію донорських органів, не сформовано позитивну мотивацію до органного донорства. Отримані дані підтвердили необхідність проведення додаткової роз’яснювальної діяльності серед лікарів-анестезіологів з основ донорства та трансплантації органів як фахівців, які беруть участь у цих заходах.