ВПЛИВ КЕРОВАНИХ ЧИННИКІВ РИЗИКУ НА РОЗВИТОК ОНКОЛОГІЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Теренда, Н. О.; Сатурська, Г. С.; Шульгай, А. Г.; Панчишин, Н. Я.; Петрашик, Ю. М.; Слободян, Н. О.; Трущенкова, Л. В.; Литвинова, О. Н.; Запорожан, Л. П.; Смірнова, В. Л.; Романюк, Л. М.; Романюк, Н. Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: провести порівняльну оцінку в загальному тягарі смертей основних ризиків глобального тягаря раку. Матеріали і методи. В дослідженні використано результати даних бази глобального тягаря хвороб (Global Burden of Disease – GBD), національного канцер-реєстру України. Використано методи порівняльного аналізу, системного підходу та системного аналізу, бібліосемантичний та медико-статистичний методи. Результати. За даними GBD 2019 р., серед причин смерті для чоловіків у світі та в Україні найбільш поширеними були: рак трахеї, бронхів і легень, рак товстої і прямої кишок, рак шлунка, рак простати, рак стравоходу та рак печінки. Серед жінок найбільшою смертність як у світі, так і в Україні є смертність від раку молочної залози. Наступними за питомою часткою у світі за кількістю смертей у жінок є рак трахеї, бронхів і легень, рак товстої і прямої кишок, рак шлунка та рак шийки матки. При порівнянні із світовим рівнем смертність від перелічених форм раку в Україні у чоловіків та жінок, окрім смертності від раку товстої і прямої кишок, нижча. При цьому також спостерігається зростання смертності від вказаних нозологій з 2015 до 2019 р. Виявлено вищі показники атрибутивного ризику смертей при більшості нозологічних форм раку серед населення України (рак бронхів, трахеї і легень, раку гортані, глотки, губи та стравоходу). Екологічні та професійні чинники в Україні не переважають показники впливу на глобальному рівні, а серед деяких нозологій онкопатології визначаються нижчими, зокрема рак бронхів, трахеї та легень і рак гортані. В Україні метаболічні чинники, на відміну від світових тенденцій, переважають серед ризиків смертності хворих на рак печінки, стравоходу, матки та нирки. Висновки. За період 2015–2019 рр. в Україні та світі спостерігається зростання частки смертей від найпоширеніших форм раку. Керовані чинники ризику розвитку онкологічної патології мають високі показники атрибутивного ризику. З них найбільш виражений вплив як у всьому світі, так і в Україні мають поведінкові чинники.