АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЕРЕБІГУ COVID-19 У ПАЦІЄНТІВ ІЗ МЕТАБОЛІЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Антонюк, О. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: виділення прогностичних критеріїв тяжкого перебігу COVID-19 у пацієнтів із метаболічними порушеннями залежно від індексу маси тіла, віку і наявної коморбідної патології, клініко-лабораторних даних. Матеріали і методи. Методи дослідження: системного підходу, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу, клінічні методи, лабораторні, інструментальні. Результати. Виявлено високу частоту метаболічної патології, зокрема частоти цукрового діабету та гіперглікемії у пацієнтів із тяжким перебігом коронавірусного захворювання, що потребує корекції ризику як на індивідуальному, так і на популяційному рівнях. Надмір жирової тканини в організмі людини є модифікованим фактором, на відміну від віку і статі. Висновки. 1. Надання медичної допомоги в умовах масових санітарних втрат під час пандемії потребувало ранжування пацієнтів за індивідуальним ризиком. Триває пошук засобів оцінки предикторів тяжкого перебігу коронавірусної хвороби. 2. При коронавірусній хворобі механізм впливу визначається як прямою дією вірусу на органи-мішені, так і опосередковано через імунне запалення. Рівень фонового хронічного запалення до початку коронавірусного захворювання у пацієнтів із метаболічними порушеннями із надміром жирової тканини є незалежним фактором ризику і потребує вчасного призначення терапії, а також оцінки груп ризику, що потребують госпіталізації. 3. Тактика лікування пацієнтів залежить від вихідної оцінки антропометричних даних, вихідних клініко-лабораторних даних та наявної супутньої патології.