ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ В МЕДИЧНОМУ ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ВИКЛИК СУЧАСНИМ УМОВАМ - Венгер, О. П.; Смашна, О. Є.; Гусєва, Т. П.; Сас, Л. М.; Мисула, Ю. І.; Білоус, В. С.; Люта, О. О.; Коваль, М. Є.; Іваніцька, Т. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: вивчити додаткові ресурси та переваги дистанційної форми навчання з дисциплін «Медична психологія» та «Психіатрія» для здобувачів вищої медичної освіти в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України в умовах військових дій на території України. Матеріали і методи. Проведено дистанційне опитування для дослідження впливу факторів дистанційної освіти на викладання для студентів медичного факультету. Результати. Аналіз наукових досліджень із даного питання продемонстрував недостатній рівень вивчення особливостей організації дистанційного навчання в процесі підготовки майбутніх лікарів, особливо це стосується викладання клінічно спрямованих дисциплін. Адже за даних умов важливою є клінічна практика – робота з реальними пацієнтами, збір анамнезу, проведення діагностичних обстежень, відпрацювання практичних навичок очного спілкування з пацієнтом, які студент складніше засвоює при дистанційному навчанні. Встановлено, що для студентів перших курсів важливо обрати власний ритм та режим отримання знань у комфортній для них обстановці, а також використання в навчальному процесі нових досягнень інформаційних технологій. Пріоритети студентів середніх курсів представлені у важливості вільного доступу до навчальних матеріалів, та в тому, що дистанційна освіта сприяє підвищенню мотивації, творчого та інтелектуального потенціалу студента за рахунок самоорганізації, прагнення до знань, використання сучасних інформаційних та телекомунікаційних технологій, вміння самостійно приймати відповідальні рішення. Студенти старших курсів до важливих факторів дистанційної освіти відносять можливість викладати матеріал відповідно до рівня підготовки та базових знань студентів, створюючи додаткові сайти для обміну інформацією. Також важливим для старшокурсників є здійснення навчання одночасно з професійною діяльністю (або з навчанням за іншим напрямком), зменшення витрат на трансфер, оренду житла. Висновок. Дистанційний формат освіти має свої переваги, специфіка яких проявляється залежно від курсу навчання студентів.