ГАРАНТОВАНА ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ТА РЕАБІЛІТАЦІЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ – СКЛАДОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Якимець, В. М.; Печиборщ, В. П.; Вороненко, В. В.; Якимець, В. В.; Печиборщ, О. В.; Никоненко, А. В.; Слабкий, Г. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: показати нагальну необхідність повномасштабного здійснення заходів психологічної допомоги та реабілітації особовому складу військ до ведення бойових дій, під час їх ведення та особливу увагу приділити заходам підготовки військових до повернення в мирне життя, в умовах сім’ї, після закінчення війни. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі джерел наукової інформації, нормативно-правових документів, наукових публікацій, матеріалів науково-практичних конференцій з питань організації медичного забезпечення ліквідації наслідків застосування хімічних боєприпасів у бойових умовах. При проведенні дослідження використано аналітичний, бібліографічний, історичний, логічний методи та системного аналізу. Результати. Проведено аналіз нормативно-правової бази щодо організації здійснення психологічної допомоги та реабілітації військовослужбовців і членів їх сімей, обґрунтовано необхідність створення системи психологічної реабілітації населення та членів сімей військовослужбовців – захисників Вітчизни. Висновок. Ефективність системи надання психологічної допомоги та реабілітації військовослужбовців – учасників бойових дій за обсягом матеріально-технічного та кадрового забезпечення повинна розглядатися на державному рівні як складова національної безпеки держави.