АНАЛІЗ НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПАЦІЄНТАМ З ОНКОЛОГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Зуб, В. О.; Котуза, А. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: провести аналіз надання допомоги онкохворим пацієнтам в Україні в умовах воєнного стану. Матеріали і методи. Дослідження проведене на основі інформації, наданої Національною службою здоров’я України, та нормативно-правових актів, які регулюють питання реалізації Програми медичних гарантій. Використано статистичні методи (аналіз відносних величин, розрахунок темпу абсолютного приросту), структурно-логічний аналіз та системний підхід. Результати. У березні 2022 р. зафіксовано спад пацієнтів, які отримували стаціонарну та амбулаторну медичну допомогу за пакетами «Хіміотерапевтичне лікування», «Радіологічне лікування» та «Лікування онкогематологічних захворювань». Кількість пацієнтів, які отримали відповідну спеціалізовану медичну допомогу в умовах стаціонару, скоротилася на 17,38–26,56 %, а в межах амбулаторного пакета – на 36,34–46,46 % порівняно з лютим 2022 р. до початку введення воєнного стану. Зниження кількості пацієнтів дитячого віку спостерігалося вже у лютому 2022 р.: на 10,34 % – щодо хіміотерапевтичного лікування та на 77,78 % – з приводу радіологічного лікування. Проте найсуттєвішиий спад був зафіксований у квітні: на половину (53,43 %) – за пакетом «Хіміотерапевтичне лікування», на 45,82 % – за пакетом «Лікування онкогематологічних захворювань» та на третину (33,33 %) – за пакетом «Радіологічне лікування». Варто відзначити, що кількість дитячого населення, яке у травні 2022 р. отримувало спеціалізовану медичну допомогу з лікування онкопатології, є на половину нижчою показника січня 2022 р. Станом на березень 2022 р. кількість послуг із раннього виявлення онкологічних захворювань скоротилася на 34,04–67,71 % порівняно з лютим 2022 р. Незважаючи на позитивну динаміку приросту кількості пацієнтів із приводу лікування в стаціонарних умовах та амбулаторно, а також із приводу раннього виявлення новоутворень, зафіксовану у травні 2022 р., все ще не вдалося досягнути показника довоєнного стану. Висновки. Внаслідок російського воєнного вторгнення система охорони здоров’я України зазнала негативного впливу, однак онкологічна служба продемонструвала свою дієвість та мобільність, здатність адаптуватися до нових умов роботи. Утім, існує необхідність у розробці рекомендацій щодо вдосконалення системи надання медичної допомоги онкологічним хворим в умовах воєнного стану.