SWOT-АНАЛІЗ ПРОЦЕСУ НАДАННЯ ОНКОГЕМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ В УКРАЇНІ - Рингач, Н. О.; Мельник, У. І.; Примак, С. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: проаналізувати процес надання онкогематологічної допомоги в умовах російської агресії в Україні (на прикладі гематологічного відділення Київської міської клінічної лікарні № 9). Матеріали і методи. Статистичний аналіз за даними Державної служби статистики та Національного канцер-реєстру України (2020, 2021), SWOT-аналіз. Результати. Військова агресія Російської Федерації проти України спричинила порушення процесу надання медичної допомоги та ланцюжків поставок, що негативно відбилося на ситуації з онкогематологічними захворюваннями. Визначено та класифіковано фактори впливу на процес надання стаціонарної онкогематологічної допомоги в умовах російської агресії в Україні. Показано сильні (висококваліфікована та мотивована команда; досвід зарубіжних стажувань і участі у міжнародних клінічних дослідженнях; практика взаємодії та налагоджені професійні контакти тощо) і слабкі (функціонування меншим числом співробітників, збільшення навантаження; зниження участі у міжнародних клінічних дослідженнях; ускладнення пошуку неродинних донорів та обмеження функціонування реєстру) сторони. Висвітлено можливості (безперервність фінансування, сприяння муніципальної влади; добровільне донорство та діяльність Київського міського центру крові; волонтерська допомога; доступність он-лайн тренінгів) і перешкоди (надання допомоги в небезпечних для життя умовах; брак ліків, реактивів та обладнання; обмеження лабораторної діагностики; несприятливі чинники довкілля, стрес). Висновок. Усвідомлення низки сильних та слабких сторін, можливостей і перешкод є необхідним для організації адекватного потребам надання медичної допомоги при складному воєнному стані в складних умовах воєнного положення й оперативного управління в часи невизначеності та змін.