ЗМІНИ РЕЖИМІВ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЗАЛЕЖНО ВІД ФОРМ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Лепканич, А. О.; Миронюк, І. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2023)
Мета: визначити вплив різних форм організації освітнього процесу на режим харчування студентської молоді, зокрема споживання їжі швидкого приготування та фаст-фуду. Матеріали і методи. В основі метод спеціального соціологічного дослідження. Ключові питання дослідження були направлені на визначення кількості щоденних прийомів їжі, обсягів споживання продуктів на добу та практики вживання фаст-фуду. Розсилання анкет проводилося за допомогою Google-форми під час суворих карантинних обмежень, спричинених пандемією COVID-2019. Цільова група соціологічного дослідження – студентська молодь ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Результати. В результаті отримано 163 анкети респондентів, серед яких переважна більшість осіб жіночої статі – 121 (74,2 %). Вікова категорія респондентів – 18–21 рік. Більшість, 111 респондентів (68 % опитаних), відчувають зміни в режимі харчування при переході на дистанційну форму навчання. 41 % опитаних (67 респондентів) відмічають збільшення добових обсягів спожитої їжі, респонденти, які не відчувають змін, складають 46 % опитаних (75 респондентів). Результати вказують на формування зміни в режимах харчування у більшості респондентів при змінах форм організації освітнього процесу. Аналіз відповідних питань показав, що 59 осіб (36 %) опитаних відмітили збільшення частоти перекусів під час дистанційного навчання. Вивчено питання частоти вживання фаст-фуду, снеків та солодких газованих напоїв у раціоні, результати вказують на незначне збільшення частоти вживання їжі фаст-фуд під час дистанційного навчання – 18 осіб (11 % респондентів), проте є збільшення прийомів їжі фаст-фуд під час саме очного навчання, це відмітили 54 особи (33,1 % опитаних). Загалом серед усіх здобувачів освіти, що взяли участь в опитуванні, рівень вживання їжі фаст-фуд під час дистанційного навчання зменшився. Висновки. Частина опитаних респондентів, яка складає 68 %, відмічає зміни в режимі харчування. Відмічено зростання частих перекусів (36 % опитаних) під час дистанційного навчання, що слугує причиною до збільшення кількості прийомів їжі та її обсягу. Періоди дистанційного навчання в умовах високого рівня цифрового навантаження можуть призводити до формування стійких змін моделі харчування молоді, що в майбутньому може негативно відобразитися на стані їх здоров’я.