ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ СТРАХОВОГО ЗАХИСТУ ВІД COVID-19 - Климук, Н. Я.; Кравець, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: з’ясування особливостей надання страхового захисту від вірусу Сovid-19. Матеріали і методи. Матеріалами для дослідження стали наукові статті вітчизняних науковців та електронні ресурси. Під час виконання даного дослідження використано методи аналізу, структурування, графічного представлення результатів та узагальнення інформації. Результати. В економічному житті будь-якої країни одне з провідних місць займають страхові компанії. До головної функції страхування відноситься захист як юридичних, так і фізичних осіб від збитків, що, ймовірно, можуть виникнути у випадку настання страхових подій. Світова економіка апріорі не є стабільною, оскільки завжди чергуються цикли економічних піднесень та криз, у зв’язку з чим з’являються нові ризики й загрози, які породжують появу нових механізмів і технологій захисту. Пандемія Сovid-19, яка вразила світ на початку 2020 р., стала справжнім викликом для всього світу, породивши безліч загроз як для економік держав, так і для людей. Провівши детальне дослідження ситуації з Сovid-19, страхові компанії підлаштували свою діяльність під такі умови, здійснюючи страхові виплати постраждалим, фіксуючи прямі та непрямі витрати, а також прогнозуючи ситуацію у майбутньому. Висновки. На основі здійснених досліджень було виявлено, що за умов пандемії для українського страхового ринку були створені нові умови провадження діяльності, що як формують можливості, так і стають причинами загроз. Були оперативно розроблені нові програми страхування українськими страховими компаніями задля надання медичного страхування, що передбачає фінансову підтримку у випадку захворювання на Сovid-19 або ускладнень від вакцинації.