ДОКТРИНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОРПОРАТИВНОГО СТРАХУВАННЯ ЯК РІЗНОВИДУ СОЦІАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Рудакова, Л. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: впровадження корпоративного різновиду страхування працівників сфери охорони здоров’я, яке виведе сферу соціального страхування на високий рівень. Матеріали і методи. У статті застосовували такі методи, як історичний, юридичний, порівняльно-правовий, системно-структурний та метод прогнозування. Також було проведено контент-аналіз необхідних документів із досліджуваної тематики. Результати. Із метою подальшого розвитку корпоративного медичного страхування працівників сфери охорони здоров’я автор запропонував сформулювати сучасну модель корпоративного медичного страхування працівників сфери охорони здоров’я. Дана модель матиме на меті зменшення плинності висококваліфікованих кадрів, потрібно пропонувати належний соціальний захист працівникам сфери охорони здоров’я та членам їх родин. У зв’язку з тим, що плинність персоналу є серйозною проблемою, яка не тільки гальмує розвиток підприємства, але й вимагає істотних витрат часу на пошук, найм та адаптацію нових співробітників, корпоративне страхування має це зменшити. Саме спеціально розроблені страховими компаніями програми корпоративного страхування мають допомогти вирішити зазначену проблему щодо страхування працівників сфери охорони здоров’я. Водночас у такому важливому та вкрай актуальному експерименті впровадження корпоративного медичного страхування працівників сфери охорони здоров’я нам потрібна підтримка на державному рівні шляхом прийняття відповідних нормативних актів органами державної виконавчої влади. Саме тому вважаємо за доцільне запропонувати «Концепцію розвитку корпоративного медичного страхування працівників сфери охорони здоров’я». Висновок. Із метою формулювання єдиної позиції щодо визначення корпоративного медичного страхування, на наш погляд, доцільно було б сформулювати авторську детермінанту корпоративного медичного страхування працівників сфери охорони здоров’я, під яким слід розуміти суспільні відносини, які виникають під час здійснення страхування працівників сфери охорони здоров’я і які виникають між страхувальником (страховою компанією та керівником закладу охорони здоров’я) та застрахованою особою (працівником сфери охорони здоров’я) і які породжують забезпечення медичними послугами при настанні страхового випадку.