ПСИХІАТРИЧНЕ ВІДДІЛЕННЯ У БАГАТОПРОФІЛЬНІЙ ЛІКАРНІ: ДОСВІД СТВОРЕННЯ ТА ПОТРЕБА ДЛЯ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Березюк, О. Р.; Самчук, О. О.; Фільц, О. О.; Гутор, Т. Г.; Самсонова, Л. О.; Євченко, Ю. О.; Костецький, М. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: аналіз перших результатів роботи новоствореного спеціалізованого лікувально-консультативного психіатричного відділення у складі багатопрофільної лікарні у місті Львові. Матеріали і методи. У роботі проведено пошук та аналіз сучасної релевантної літератури з питань надання стаціонарної психіатричної допомоги в загальних ЗОЗ у світі з використанням бібліосемантичного методу. Оцінено роботу психіатричного відділення за представленими даними ЛСП КНП 1 ТМО Львова за вересень 2021 – червень 2022 рр. із застосуванням структурно-логічного методу. Результати. Показано існуючі переваги надання стаціонарної психіатричної допомоги населенню у психіатричному відділенні в структурі БЛІЛ ІІ рівня на прикладі психіатричного відділення багатопрофільної лікарні Львова. Встановлено, що значну частину контингенту цього відділення складають пацієнти, переведені за встановленими консультативними показами «in situ» з інших відділень лікарні. Такі пацієнти виявляють ознаки не лише органічних психічних розладів, а й додаткових патопластичних розладів психіки, пов’язаних з перебігом і лікуванням важких соматичних захворювань. Висновки. Інтеграція служби охорони ментального здоров’я в систему загальної охорони здоров’я може суттєво сприяти зменшенню стигматизації, оптимізації забезпечення потреб та розширенню функціональних можливостей лікарів-психіатрів, а також підвищити ймовірність раннього виявлення психічних розладів у хворих із психосоматичними симптомами, які звертаються в загальну лікувальну мережу з іншими проблемами.