ОСОБЛИВОСТІ НАРОДЖУВАНОСТІ ТА СМЕРТНОСТІ ДІТЕЙ ДО 1 РОКУ В УКРАЇНІ ТА ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ В КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЇ ВДОСКОНАЛЕННЯ НЕОНАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ - Любінець, О. В.; Децик, М. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: аналіз рівня народжуваності, коефіцієнта сумарної народжуваності, смертності немовлят, у т. ч. у неонатальному періоді в Україні та Львівській області, як основа для стратегічного планування організації медичної допомоги вагітним, породіллям та новонародженим. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження слугували дані Державної служби статистики України серед населення України та Львівської області за 2018–2020 рр., а саме медико-демографічні показники: народжуваність та коефіцієнт сумарної народжуваності, смертність немовлят, у т. ч. у віці 0–27 днів. Методи розвідки: демографічний, медичної статистики, статистичного порівняння та узагальнення. Результати. Встановлено регіональні особливості досліджених показників. У Львівській області спостерігається: більший рівень народжуваності і нижчий ступінь зменшення загального коефіцієнта народжуваності та інтенсивності дітонародження, водночас із більш вираженим «зсувом» народжуваності в сторону «постаріння»; зростання показника смертності дітей у віці до 1 року з перевищенням середньоукраїнського рівня і вищою часткою смертності з приводу окремих станів, що виникають у перинатальному періоді; зростання показника смертності немовлят із приводу природжених вад розвитку, деформацій та хромосомних аномалій, в Україні ж відбулося його зниження; значне збільшення смертності немовлят від деяких інфекційних і паразитарних хвороб, особливо серед хлопчиків. Смертність немовлят у неонатальному періоді в Україні та Львівській області у 2018–2020 рр. засвідчила протилежні тенденції: в Україні при нижчих показниках відбулося її зростання, а у Львівській області – зниження. Висновок. Стратегію вдосконалення неонатологічної допомоги населенню України необхідно формувати з урахуванням регіональних особливостей та передбачати вирішення проблем, які пов’язані з демографічними процесами та соціально-економічними питаннями (особливостями умов проживання населення, організацією медичної допомоги новонародженим та немовлятам, у т. ч. роботою центрів експертного та регіонального неонатального скринінгу).