ЗМІНИ У СТРУКТУРІ СМЕРТНОСТІ В УКРАЇНІ: РЕАЛЬНІ ТА ПРОГНОЗОВАНІ - Рингач, Н. О.; Власик, Л. Й. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: визначити зрушення у структурі смертності за причинами, що відбулися в Україні за роки пандемії COVID-19; сформулювати гіпотези щодо прогнозованих змін через повномасштабну війну. Матеріали і методи. Інформаційною базою для статистичного аналізу стала звітність Державної служби статистики України. У компаративному аналізі використано стандартизовані за віком (євростандарт) показники смертності від основних причин за 2013 та 2019–2021 рр. Результати. Головне структурне зрушення смертності населення України за період 2019–2021 рр. – друге рангове місце COVID-19 (12,3 % у 2021 р.). З 2019 р. відбувалося зменшення частки серцево-судинних захворювань (до 60,1 %), новоутворень (10,4 %) та зростання значущості хвороб органів дихання (3,7 %). Сумарна частка традиційних причин-лідерів (серцево-судинних захворювань, новоутворень і зовнішніх причин смерті) скоротилася з 85,7 до 74,6 %. Зберігалися відмінності структури смертності за статтю, що полягали у більшій значущості для жінок смертності внаслідок хвороб системи кровообігу (64,9 % проти 55,0 % для чоловіків); значно більшій вагомості для чоловіків смертності внаслідок зовнішніх причин (6,7 % проти 1,6 % для жінок) і хвороб органів травлення (4,5 % проти 2,6 % відповідно). Висновок. Ймовірною зміною структури смертності за причинами в Україні у найближчій перспективі (детерміновані поєднаною дією триваючої пандемії COVID-19 та війни на території країни) стане зміна співвідношення ендогенних та екзогенних причин смерті з істотним зростанням внеску як зовнішніх причин (насамперед для чоловіків), так і інфекційної патології в цілому, включаючи коронавірусну хворобу.