ВПЛИВ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ПІД ЧАС СУВОРИХ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ НА САМООЦІНКУ СТАНУ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТСЬКОЮ МОЛОДДЮ - Лепканич, А. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: вивчити оцінку впливу дистанційного навчання під час суворих карантинних обмежень в умовах епідемії COVID-19 на загальний стан свого здоров’я студентською молоддю. Матеріали і методи. Використано метод спеціального соціологічного дослідження, метод структурно-фунціонального, системного аналізу та епідеміологічний. У соціологічному дослідженні використано онлайн-опитувальник «Інтернет-залученість» із використанням сервісу Google-форми. Цільова група дослідження – студенти Ужгородського національного університету денної форми навчання. Результати. Отримано 523 заповнені опитувальники респондентів, серед яких переважну більшість склали жінки (353 особи, що склало 67,5 % респондентів). У дослідженні взяли участь здобувачі освіти всіх курсів навчання. 328 респондентів ((62,7±2,1) %) вважають, що не відчувають негативного впливу на стан здоров’я під час дистанційного навчання, 195 осіб ((37,3±4,5) % опитаних) вказали, що відчувають негативний вплив. Серед тих респондентів, які відмітили негативний вплив на стан власного здоров’я дистанційного навчання, найбільша частка у групі студентів із високим рівнем залученості до щоденного перебування в мережі «Інтернет» (7 і більше годин на добу) – (45,1±3,3) % опитаних даної групи. Застосування визначення співвідношення шансів (OR) у групах дослідження показали, що погіршення стану здоров’я під час дистанційного навчання, відмічене респондентами, може бути пов’язано з впливом вказаного фактора і роль його є значимою (AF 43,8–44,4 %). Висновки. Хоча переважна більшість студентської молоді не відзначає, що дистанційне навчання в періоди карантинних обмежень негативно впливає на стан їх здоров’я, серед тих респондентів, які відмітили негативний вплив на стан власного здоров’я дистанційного навчання, найбільша частка таких у групі студентів із високим рівнем залученості до щоденного перебування в мережі «Інтернет» (7 і більше годин на добу). Погіршення стану здоров’я під час дистанційного навчання, відмічене респондентами, може бути пов’язано з впливом вказаних факторів, і роль цих факторів є значимою.