ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я: ПОНЯТТЯ І СУТНІСТЬ, РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО СУПРОВОДУ - Кравченко, С. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: аналіз сутності та визначення особливостей категорії громадського здоров’я, розкриття ролі інформаційно-аналітичного супроводу в діяльності органів державної влади України, що формують державну політику у сфері громадського здоров’я. Матеріали і методи, що використані при виконанні роботи: бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу, системного підходу та аналізу, контент-аналіз. Результати. У статті проаналізовано інституційні ресурси та джерела щодо визначення поняття і сутності громадського здоров’я, розкрито зміст та способи інформаційно-аналітичного супроводу органів державної влади України, що формують державну політику у сфері громадського здоров’я, висловлено позицію автора щодо визначення відповідних понять та їхніх особливостей. Висновки. Громадське здоров’я можна визначити як постійний та системний процес попередження і подолання захворювань, зміцнення здоров’я та благополуччя населення шляхом застосування широкого спектра заходів аналітичного, організаційного і практичного характеру. Цей процес потребує ефективного систематичного інформаційно-аналітичного супроводу органів державної влади, що формують державну політику у сфері громадського здоров’я, яка б забезпечила збір, аналіз і тлумачення інформації для її подальшого використання відповідними органами державної влади при визначенні причинно-наслідкових зв’язків між захворюваннями та їхніми наслідками, і, надалі, при плануванні, реалізації та оцінюванні практичних заходів у сфері охорони здоров’я.