ОСОБЛИВОСТІ І ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ВЧАСНОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ В УКРАЇНІ ТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Децик, О. З.; Федорика, Н. З. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2022)
Мета: проаналізувати особливості й десятирічну динаміку показників вчасності виявлення злоякісних новоутворень (ЗН) щелепно-лицевої ділянки в Україні та Івано-Франківській області. Матеріали і методи. За даними Національного канцер-реєстру за 2011–2020 рр. вивчили основні індикатори вчасного виявлення ЗН губи, ротової порожнини і глотки. Результати. Встановлено, що захворюваність на ЗН губи в Україні та Івано-Франківській області за 2011–2020 рр. має низхідний тренд, на ЗН ротової порожнини – стабільна, а при ЗН глотки – зростає (в Україні помірно і більш інтенсивно в регіоні). При цьому досліджувана захворюваність населення області загалом нижча, ніж у країні в цілому (за винятком ЗН глотки у 2019–2020 рр.). Чоловіки у 2–8 разів частіше, ніж жінки, хворіють на ЗН щелепно-лицевої ділянки. В Україні за останні десять років зросла частка випадків ЗН щелепно-лицевої ділянки, виявлених на ІІІ–ІV стадіях, і становить на сьогодні майже 20 % при ЗН губи, близько 70 % – при ЗН ротової порожнини і практично 90 % – при ЗН глотки. Показники занедбаності в Івано-Франківській області вищі, ніж загальнонаціональні. Попри незначний низхідний тренд, високими залишаються національний і регіональний показники летальності до року при ЗН ротової порожнини та глотки (близько 40 % в 2020 р.). Упродовж останнього десятиліття знизилася частка ЗН щелепно-лицевої ділянки, виявлених при профілактичних оглядах, що на тлі встановленого сильного зворотного взаємозв’язку показника із питомою вагою діагностованих випадків на ІІІ-ІV стадіях (rxy = - 0,74) свідчить про несприятливий прогноз щодо вчасного виявлення патології надалі. Висновок. Необхідно вдосконалити медико-організаційні технології раннього виявлення ЗН щелепно-лицевої ділянки, насамперед на рівні первинної медичної допомоги, і з врахуванням регіональних особливостей.