ІНТЕГРАЦІЙНИЙ АСПЕКТ ВИБОРУ СТРАТЕГІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я: РОЛЬ ДЕТЕРМІНАНТ ЗДОРОВ’Я - Литвинова, О. Н.; Качмар, О. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2021)
Мета: проаналізувати роль і вплив соціально-гігієнічних та демографічних детермінант здоров’я, а також концепції здорового способу життя в багатогранному аспекті для вибору здоров’язберігальної стратегії. Матеріали і методи. Використано узагальнення даних джерел науково-дослідної та методичної літератури. Основні методи дослідження: метод системного підходу, аналізу і прогнозування, бібліосемантичний метод. Результати. На здоров’я молодого покоління мають значний вплив соціальні фактори як на особистісному, сімейному, громадському, так і національному рівнях. Основними причинами втрати здоров’я, зростання смертності та зниження очікуваної тривалості життя є низький рівень і несприятливі умови життєдіяльності значної частини населення, низька ефективність існуючої системи охорони здоров’я, поширеність шкідливих звичок та нехтування необхідними нормами здорового способу життя. Ситуація, що склалася, потребує вдосконалення підходів до охорони громадського здоров’я в Україні, перегляду рекомендацій та ключових засад діючих програмних і стратегічних документів у сфері охорони здоров’я. Актуальним є продовження досліджень з питань ролі та впливу детермінант здоров’я. Висновки. Правильно обрана здоров’язберігальна стратегія повинна включати пряму багатогранну оцінку здоров’я, в основі якої лежить холістичне розуміння функціонування та адаптації організму до змін, що виникають впродовж життя. Критеріями виступають інформативність інтеграційного та енергетичного компонентів, що включають гармонійність функціонування організму та його можливі резерви без зайвих ризиків і втрат. Кінцевою метою запобігання негативному впливу зовнішніх та внутрішніх детермінант є збереження здоров’я на високому рівні його життєздатності. Для її реалізації актуальним є підтримання так званого «безпечного рівня» здоров’я в усіх його проявах впродовж усього життя кожного індивідуума і громадськості в цілому.