РЕТРОСПЕКТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОНКОГІНЕКОЛОГІЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ У 2015–2019 РОКАХ - Теренда, Н. О.; Гандзюк, Н. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2021)
Мета: вивчити захворюваність, смертність та фактори ризику розвитку онкогінекологічної патології за 2015–2019 рр. Матеріали і методи. Проаналізовано дані Національного канцер-реєстру України за 2015–2019 рр. Використано бібліосемантичний, епідеміологічний, аналітичний методи дослідження. Результати. У статті наведено дані щодо захворюваності, смертності та факторів ризику поширеності онкогінекологічних патологій репродуктивних органів – молочної залози, шийки та тіла матки. За період 2015–2019 рр. відзначено зростання захворюваності на рак молочної залози – з 70,0 до 77,5 на 100 тис. жіночого населення. Серед факторів ризику виникнення онкогінекологічних патологій виділяють вік (30–54 роки, 55–74 роки), раннє менархе, безпліддя та відсутність пологів, приймання оральних контрацептивів або замісної гормональної терапії, нерегулярні статеві відносини, жіноча самотність; наявність супутньої патології (цукровий діабет, гіпертензія, надлишкова маса тіла або ожиріння), генетична схильність; поведінкові ризики (низька фізична активність, вживання алкоголю, тютюнокуріння як активне, так і пасивне). Висновки. Результати проведених досліджень свідчать про необхідність удосконалення системи раннього виявлення та профілактики онкогінекологічної патології. Існує потреба в створенні програмних заходів щодо раннього виявлення передпухлинних захворювань, своєчасного та якісного надання медичної допомоги хворим цієї категорії, а також сприянні загострення уваги самих жінок на проблемі раку та спонукати їх більш відповідально ставитись до власного здоров’я.