ХВОРОБИ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ ЯК ПРИЧИНА ВТРАТИ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Ivanyuk, А. V.; Orlova, N. M. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2021)
Мета: визначити сучасні особливості смертності, інвалідності та поширеності хвороб системи кровообігу серед населення працездатного віку Київської області порівняно з Україною. Матеріали і методи. Аналіз смертності, інвалідності та поширеності хвороб системи кровообігу серед населення працездатного віку здійснено у динаміці за 2010–2019 рр. та порівняно з Україною. За допомогою медико-статистичного методу проаналізовано статистичні дані Держкомстату України, Центру медичної статистики Міністерства охорони здоровʼя України, Київського обласного центру медичної статистики. Результати. Хвороби системи кровообігу призводять до вагомих втрат трудового потенціалу в Київській області. Вони зумовлюють кожний третій (36,2 %) випадок смертності та кожний п’ятий (19,8 %) випадок первинної інвалідності серед населення працездатного віку, а також складають 24,1 % у структурі поширеності хвороб серед даної вікової групи населення Київської області. Виявлено несприятливі тенденції у смертності, поширеності та первинній захворюваності на хвороби системи кровообігу серед працездатного населення Київської області. Рівень смертності від цієї недуги серед населення працездатного віку зріс у Київській області в 2019 р., порівняно із 2010 р., на 6,6 % (з 189,3 до 201,8 випадку на 100 000 відповідного населення). Поширеність хвороб системи кровообігу зросла впродовж 2010–2018 рр. на 15,7 % (з 3858,0 до 4462,4 на 10 000 відповідного населення), а первинна захворюваність на 5,2 % (з 368,3 до 387,3 на 10 000 відповідного населення). Обласні рівні смертності населення працездатного віку від хвороб системи кровообігу перевищують аналогічні показники в Україні в 1,2–1,3 раза, а від ішемічної хвороби серця – у 1,5–1,7 раза. Поширеність ішемічної хвороби серця серед працездатного населення області є у 1,8 раза, а цереброваскулярних хвороб – у 1,2 раза вищою, ніж в Україні, захворюваність на інсульти – в 1,7 раза, на інфаркт міокарда – у 1,5 раза вищою, ніж в Україні. Висновки. Несприятливі динамічні тенденції у смертності та поширеності хвороб системи кровообігу серед населення працездатного віку Київської області та суттєве перевищення обласних показників середніх в Україні засвідчують необхідність удосконалення системи профілактики ХСК та організації медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу в Київській області.