ПОШИРЕНІСТЬ ВЖИВАННЯ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ СЕРЕД МОЛОДОГО НАСЕЛЕННЯ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Gutor, T. H.; Kozij-Bredelyeva, S. P. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2021)
Мета: проаналізувати поширеність вживання тютюнових виробів серед молодого населення Львівської області. Матеріали і методи. Проведено соціологічне вибіркове анонімне опитування молодих осіб (n=410, віком 18–44 роки) Львівської області щодо поширеності вживання тютюнових виробів і популярності новітніх методів куріння. Результати. У ході дослідження з’ясовано, що з появою новітніх систем нагрівання тютюну прихильників звичайних сигарет серед молодих осіб Львівської області не поменшало. Навпаки, до них приєднались курці IQOS та Glo. Встановлено, що кожна третя молода особа Львівської області ((34,39±2,35) %) вживала тютюнові вироби. Вперше в Україні пристрої для нагрівання тютюну з’явилися у продажу в 2016 (IQOS) і 2018 (Glo) роках, а частка осіб, які їх використовують, постійно зростає. З’ясовано, що зі всіх респондентів (11,71±1,59) % використовували тютюнові вироби для нагрівання IQOS та Glo, при чому з-поміж них (47,92±2,47) % вживали їх щодня. Також встановлено, що значно зростає поширеність альтернативних методів вживання тютюну серед жіночого населення молодого віку. Дослідження показало, що (72,92±2,19) % респондентів назвали основною причиною початку використання даних виробів як спосіб заміни куріння традиційних сигарет. Решта користувачів спробували їх як розвагу і через цікавість (продукцію постійно вдосконалюють – це стосується як оновлення дизайну, розмірів, форми, так і зручностей при використанні – зростає тривалість роботи без підзарядки тощо). Серед опитаних (6,25±1,20) % осіб повною мірою не усвідомлювали ризиків використання цих пристроїв для власного здоров’я. А з курців звичайних сигарет (1,85±0,67) % анкетованих частково розуміли шкідливий вплив куріння на свій організм. Висновки. Робота аргументує потребу в науковому опрацюванні системи попередження новітніх методів вживання тютюнових виробів з-поміж молодого населення і запровадження правил контролю за тютюном та новими пристроями для куріння на законодавчому рівні.