ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ОСНОВИ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНИХ ПРОГРАМ У ГРОМАДСЬКОМУ ЗДОРОВ’Ї - Zaporozhan, L. P.; Kravets, N. O.; Vakulenko, D. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2020)
Мета: вивчити особливості оцiнки, аналiзу та планування соцiальних програм, якi застосовують у громадському здоров’ї, розробка шляхiв їх удосконалення. Матерiали i методи. У процесi дослідження використовували загальнонауковi методи: iсторичний, метод порiвняльного аналiзу та статистичних групувань. Результати. Політика щодо громадського здоров’я формується шляхом побудови такої системи, яка є комплексом інструментів, процедур і заходів, що реалізуються державними та недержавними інституціями для зміцнення здоров’я населення, запобігання захворюванням, подовження активного та працездатного віку, заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднаних зусиль усього суспільства. Соціальні програми у цій сфері покликані зреалізувати ці засоби як на державному, так і на регіональному рівнях. Формування соцiальних програм у громадському здоров’ї багато в чому має безсистемний характер – вiдсутнi загальноприйнятi стандарти публiчної соцiальної звiтностi. У звʼязку з цим зростає актуальнiсть вивчення основ соцiальних програм, а також практичних механiзмiв, їх впровадження вiдповiдно до сучасних вимог. Дослiдження сучасного стану соцiальних програм у громадському здоров’ї показало наявнiсть ряду теоретичних, методологiчних, економiчних, органiзацiйних, правових проблем. Фактичні дані свідчать, що інвестиції в громадське здоров’я загалом економічно вигідні для сектора охорони здоров’я, інших секторів та економіки в широкому розумінні з розрахунку чотириразового повернення від кожного вкладеного долара США. Висновки. Для подальшого розвитку соцiальних програм у громадському здоров’ї важливою є чiтка позицiя держави. Держава створила базиснi умови для розвитку таких програм і цi умови мали важливе значення для початкового етапу їх становлення. Сьогоднi їх уже явно недостатньо. Держава повинна створити систему регулювання таких програм, в якiй знайдуть своє вiдображення не тiльки податковi пiльги, а й iншi преференцiї для розробників подiбних програм. Особливу увагу варто приділити проблемі подолання пандемії COVID-19, яка внесла суттєві зміни в ряд перебігу хронічних та гострих захворювань.