ВИЗНАЧЕННЯ ЗАХОДІВ ЩОДО ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ОЖИРІННЯ СЕРЕД ДІТЕЙ НА ОСНОВІ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОШИРЕНОСТІ ТА ФАКТОРІВ РИЗИКУ - Ohniev, V. A.; Pomohaibo, K. G. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2020)
Мета: вивчити поширеність та основні фактори ризику формування надмірної маси тіла і ожиріння у дітей та підлітків 6–17 років, розробити відповідні заходи щодо профілактики. Матеріали і методи. Використано бібліографічні, статистичні та соціологічні методи. Результати. Встановлено недостатній рівень реєстрації ожиріння серед дітей. У ході дослідження виявлено, що справжній рівень поширеності ожиріння та надмірної маси тіла у дітей та підлітків у м. Харкові суттєво відрізняється від офіційної статистики в Харківській області ((151,0±5,2) ‰). 22 фактори ризику мали достовірний вплив на розвиток надмірної маси тіла у дітей та підлітків. Основними факторами ризику формування надмірної маси тіла були біологічні та соціально-гігієнічні. На основі результатів дослідження доведено, що ключові заходи щодо зменшення поширеності ожиріння та його наслідків повинні бути спрямовані на модифікацію факторів ризику, а саме зміну стереотипів та середовища проживання, що сприяють розвитку патології, на покращення якості медичної допомоги, в основному на первинному рівні. Таким чином, пріоритетні заходи щодо поліпшення якості медичного обслуговування дітей та підлітків з ожирінням повинні включати: обов’язковий моніторинг індексу маси тіла серед дітей віком від 3 років та оцінку гармонійності фізичного розвитку; запровадження інформаційної системи обліку, моніторингу ожиріння та надмірної маси тіла та основних факторів ризику (електронна медична карта пацієнта); запровадження реєстрів пацієнтів на територіальному та регіональному рівнях; переважне спостереження сімейним лікарем, залучення всіх експертів; підвищення обізнаності громадськості на груповому та індивідуальному рівнях; своєчасне виявлення факторів ризику, формування груп ризику, організація динамічного моніторингу, створення диференційованих програм з профілактики та вивчення обізнаності населення про основні ризики надмірної маси тіла; підвищення кваліфікації лікарів та проведення навчальних семінарів із питань нутриціології. Висновки. Для вирішення проблеми ожиріння у дітей обов’язково повинні бути залучені такі структури, як органи місцевого самоврядування, освітні установи, заклади охорони здоров’я та громадські організації. Особливу увагу приділяють заходам щодо оптимізації медичної допомоги на первинному рівні для таких дітей.