ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ПРИ ПЕРВИННОМУ ЕПІЗОДІ БІПОЛЯРНОГО АФЕКТИВНОГО РОЗЛАДУ - Mysula, Yu. I. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2020)
Мета: вивчити особливості якості життя у хворих із первинним епізодом біполярного афективного розладу (БАР) з урахуванням статі та клінічного варіанта дебюту захворювання. Матеріали і методи. Обстежено 153 хворих (65 чоловіків та 88 жінок) із первинним епізодом біполярного афективного розладу протягом 2011–2016 рр. з використанням шкали якості життя Mezzich в адаптації Н. О. Марути. Результати. Встановлено низькі показники якості життя при депресивному варіанті первинного епізоду БАР за всіма сферами: суб᾽єктивного благополуччя/задоволеності – (7,04±2,52) бала у всіх хворих, (7,86±2,80) бала у чоловіків і (6,56±2,21) бала у жінок (р<0,05), виконання соціальних ролей – (13,68±4,89) бала, (15,18±4,29) бала і (12,80±5,03) бала (р<0,05), зовнішніх життєвих умов – (16,11±5,73) бала, (17,34±5,47) бала і (15,39±5,78) бала (р>0,05), а також сумарного показника якості життя – (36,83±12,52) бала, (40,39±12,03) бала і (34,75±12,41) бала (р<0,05). У хворих із маніакальним варіантом показники за всіма сферами є високими: відповідно (26,91±3,64) бала, (28,07±2,96) бала і (24,75±3,99) бала (р<0,05); (36,78±3,91) бала, (38,20±3,10) бала і (34,13±4,05) бала (р<0,05); (26,70±3,10) бала, (27,80±2,91) бала і (24,63±2,39) бала (р<0,05) та (90,39±10,35) бала, (94,07±8,79) бала і (83,50±9,96) бала (р<0,05), а при змішаному варіанті – помірними: відповідно (6,91±4,30) бала, (8,50±4,76) бала і (5,00±3,08) бала (р>0,05); (13,09±6,55) бала, (15,67±7,37) бала і (10,00±4,18) бала (р>0,05); (13,91±4,46) бала, (16,00±3,85) бала і (11,40±4,10) бала (р>0,05) та (33,91±14,96) бала, (40,17±15,78) бала і (26,40±10,92) бала (р>0,05). Висновки. При депресивному варіанті первинного епізоду БАР виявлено низьку, а при маніакальному – високу самооцінку якості життя за всіма сферами, що зумовлено впливом актуального стану афективної сфери. При змішаному варіанті первинного епізоду виявлено помірні показники якості життя, що пов’язано з поліморфністю клінічних проявів та нестійкістю психоемоційного стану. У жінок показники якості життя за основними сферами нижчі, ніж у чоловіків, що пов’язано з більшою вираженістю депресивних проявів.